SCMP: Уважението към американската демокрация рухва по целия свят

Отношението към американската политическа система в чужбина се е влошило сериозно през последните години, според проучване на Pew Research Center, пише South China Morning Post. Читателите са съгласни със социолозите.

„Уважението трябва да се спечели, то не се дава. Кой ще уважава опасен звяр?», пише един от коментаторите.

Превод от SCMP (Хонконг):

SCMP: Уважението към американската демокрация рухва по целия свят

„Малко хора считат, че американската демокрация в сегашното й състояние е добър пример за други страни“, се казва в доклада на Pew Research Center (Pew), базиран на данни от проведеното проучване.

Американският президент Джо Байдън направи силата на демокрацията основополагащ принцип на своята вътрешна и външна политика.

Напредналите световни икономики продължават да завиждат на военната мощ на Америка, на технологичния напредък, на институциите за висше образование и на висококачествените забавления. Но те далеч по-малко завиждат на може би най-известния американски експортен «продукт» — демокрацията.

Това са резултатите от новото проучване на общественото мнение, проведено от Pew Research Center. Центърът прави извода, че отношението към американската политическа система в чужбина се е влошило, въпреки че уважението към други форми на власт и влияние на САЩ остава високо.

На зададения въпрос са предложени три варианта за отговор:

1) Американската демокрация е добър пример за подражание, който бива следван от други страни;

2) тя беше добър пример в миналото, но не и през последните години;

3) тя никога не е била добър пример.

„Малцина считат, че американската демокрация в сегашното й състояние е добър пример за други страни“, се казва в доклада на Pew Research Center.

В проучването, проведено от март до май, са участвали повече от 16 000 възрастни от 16 развити икономики. В Съединените щати това проучване е проведено в началото на февруари и броят на участниците е 2500 души.

Повече от половината от всички респонденти от цял ​​свят (58%) са заявили, че американската демокрация е била добър пример преди, «но не и през последните години».

В доклада се казва, че тази гледна точка се споделя и от самите американци: „72% казват, че американската демокрация е била добър пример за другите в миналото, но не и през последните години“.

Респондентите също така изразяват «сериозна загриженост» относно расовата и етническата дискриминация в Съединените щати.

„Между 82 и 95 процента от респондентите във всички страни с изключение на Съединените щати считат, че дискриминацията е доста сериозен проблем. А четирима от 10 души го наричат ​​много сериозен проблем“, се казва в доклада.

Източник: https://www.scmp.com/news/china/diplomacy/article/3154501/respect-us-democracy-decline-around-world-pew-survey-finds

Петя Паликрушева, превод и редакция за News Front

Коментари:

comments powered by HyperComments