„Чипизация“ или спасение на човечеството? Как върви ваксинацията в Израел

Израелският публицист разказва за борбата с коронавируса и напредъка на ваксинацията в тази страна. В началото на пандемията страната обяви едно от най-тежките карантини, а по-късно — ускорена ваксинация. Резултатите не закъсняха: смъртността намаля значително. В Израел обаче има и агресивни антиваксърски групи. Кой ги подкрепя?

Автор: Авигдор Ескин

„Чипизация“ или спасение на човечеството? Как върви ваксинацията в Израел

На статистическата днес виждаме, че от началото на епидемията от коронавирус в Израел са починали 8106 души, а през изминалото денонощие — трима. Ако погледнете таблицата с израелски „криви“, които фиксират вълните на заболеваемост и смъртност, в миналото можехте да видите, че по сто души на ден си отиваха от този свят с диагноза covid.

От самото начало на вълната от коронавирус Израел е сред страните, които избраха строги карантинни мерки. Първият период на борбата с болестта беше белязан от строг режим с маски навсякъде, затваряне на училищата и повечето предприятия и почти пълно спиране на полетите.

Лишаването от свобода на гражданите в домовете им само с едно право да посещават хранителен магазин или аптека доведе до леко намаляване на заболеваемостта, но никъде хората не са готови за дълъг престой под „домашен арест“. Така Израел прекара първата година от епидемията с малка разлика от повечето европейски страни. Но смъртността през 2020 г. почти не надвишаваше наблюдаваната през предишните години.

Още в края на миналата година обаче в страната започна кампания за ускорена масова ваксинация. Системата демонстрира високо ниво на ефективност: всеки можеше да се регистрира по телефона и на следващия ден да бъде ваксиниран в близост до местоживеенето си.

До края на март процентът на ваксинираните с две ваксини Pfizer се приближи до шестдесет и продължи да расте. През тези месеци Израел беше един от световните лидери в борбата срещу широко разпространеното заболяване.

До средата на май смъртните случаи бяха сведени до нулата.

Но тогава страната беше завладяна от нова вълна. Промъкна се зловеща крива: отново започнаха да погребват по двадесет — тридесет души на ден. Но спешно въведената трета ваксинация („бустер“) позволи страната отново да се доближи до минималните показатели.

Израел вече живее пълноценен живот и през ноември започна да се отваря отново за туристи.

Според израелското министерство на здравеопазването към 31 октомври 6 230 706 души (67% от населението на страната, 92% от възрастното население) са получили първата доза от ваксината, 5 726 544 души (61% от населението на страната, 84% от възрастното население) е получило втората доза.

А вече 3 943 118 души са ваксинирани с трета доза (42% от населението на страната, 58% от възрастното население). Струва си да се подчертае, че в страната няма практика да се „купува“ сертификат за ваксинация.

Нека погледнем официалната израелска статистика за тежко болните пациенти. Сред хората над 60 години ще открием неваксинирани — 54 тежко болни на 100 хиляди, сред ваксинираните преди повече от шест месеца — 10 на 100 хиляди, а сред ваксинираните три пъти — само 2 на 100 хиляди.

Както в други страни по света, напълно ваксиниран човек практически не е застрашен от болестта или може да я хване в лека форма. По-различно е положението с тези, които избягват ваксинацията.

Примерът на Израел потвърждава ясното общо правило: ваксинациите с Pfizer, Спутник или Modernа не нанасят вреда, а осигуряват огромна защита.

Кампанията за отказ от ваксинации през двадесет и първи век е особено странна в светлината на факта, че ваксините спряха огромните епидемии през двадесети век.

Както и в другите страни, в Израел има агресивни групи, които убеждават хората да откажат ваксинация. И там се говори за «чипизиране» и за планираното отравяне на човечеството.

Въпреки това пропагандистите на невежеството останаха встрани в Израел, ставайки все по-маргинализирани. Те не получиха подкрепа от влиятелните хора не само в науката и политиката, но и в религията. Безкомпромисната позиция на равините се оказа решаващ фактор за привличането на тези, които са скептични към съвременната наука, към ваксинациите.

Този скептицизъм има известна основание в случая с борбата с коронавируса. Много противоречиви преценки и хипотези от страна на медиците породиха съмнения.

Противоречията се отнасяха за политиката на «локдуаните» и прогнозите.

Така в Белгия, която преживя най-тежките ограничителни мерки, загинаха двадесет и шест хиляди души, а в Швеция, свободна от ограничителни мерки, умряха петнадесет хиляди при подобна численост на населението.

Тези разсъждения се основават на цифри и факти. Но и многомилионният опит от ваксинацията срещу коронавируса вече се основава на цифри и факти.

Става дума за прякото спасяване на човешки животи.

Примерът на Израел тук служи като потвърждение на общото правило.

Петя Паликрушева, превод и редакция за News Front

Коментари:

comments powered by HyperComments