Немският «Кралски тигър» срещу съветския ИС-2


Германският тежък танк «Кралският Тигър» се превърна в легенда по време на Втората световна война, а съветският ИС-2 беше наречен «оръжието на победата». Бяха ли тези страховити машини достойни противници един за друг на бойното поле?

Немският "Кралски тигър" срещу съветския ИС-2
ИС 2 в Берлин

«Кралският тигър» (Panzerkampfwagen VI Ausf. «Tiger II») е немски тежък танк от последния период на Втората световна война. Произвежда се серийно от март 1944 г. до края на войната. Произведени са общо 489 танка.

Немският "Кралски тигър" срещу съветския ИС-2
ИС 2 в Прага

Благодарение на мощното 88-мм оръдие той беше в състояние ефективно да порази с огън всеки танк от антихитлеристката коалиция. Дебелите бронирани плочи, разположени под големи ъгли на наклон, осигуряваха на танка много висока защита срещу повечето противотанкови оръжия от онова време. В същото време голямото тегло и недостатъчната мощност на двигателя доведоха до лоши ходови качества и като цяло ниска надеждност на машината.

Немският "Кралски тигър" срещу съветския ИС-2
ИС 2 в бой

ИС-2 е съветски тежък танк от Втората световна война. Съкращението ИС означава Йосиф Сталин. Заедно с обозначението ИС-2 името ИС-122 се използва при равни условия, индексът 122 означава калибъра на основното въоръжение на бойната машина.

ИС-2 беше най-мощният и тежко брониран от съветските серийни танкове от периода на войната и един от най-силните танкове в света по това време. Танковете от този тип изиграха важна роля в битките от 1944-1945 г., особено се отличиха по време на щурма на градовете.

Петя Паликрушева

На снимката: ИС 2 в Берлин, 1945 г.

Немският "Кралски тигър" срещу съветския ИС-2

Коментари:

comments powered by HyperComments