Д-р Великова: Лекарите, издали фалшиви сертификати, много лесно могат да бъдат заловени

Ако се проследи при кои ваксинационни центрове или лекари има най-голям брой починали ваксинирани, ще се хванат фалшивите сертификати

Това не бива да успокоява хората, които планират да си издадат фалшиви сертификати

Д-р Великова: Лекарите, издали фалшиви сертификати, много лесно могат да бъдат заловени
Д-р Цветелина ВеликоваСнимка: Ани Петрова
«Има резон в предложението на проф. Кантарджиев да се изследва кръвта на тежко заболели с Covid-19 и постъпили в болница, но декларирали, че имат сертификат за ваксина, защото у нас броят на смъртните случаи на хора с ваксина е по-висок», коментира д-р Цветелина Великова, клиничен имунолог в болница «Лозенец».
Думите са и във връзка с изказването вчера пред БНР на проф. Тодор Кантарджиев, бивш директор на Националния център по заразни и паразитни болести, че Министерството на здравеопазването трябва да обясни дали се вземат мерки срещу фалшивите сертификати на ваксинираните.

«И най-важното е — тези ваксинирани, които са попаднали в болница, а имат документ, че са с ваксина срещу Covid-19, взета ли им е веднага кръв, за да се докаже дали тези хора са ваксинирани, или — не«, заяви още проф. Кантарджиев.

«Към момента няма специфичен тест, който да доказва дали човек е ваксиниран. Но това не бива да успокоява хората, които планират да си издадат фалшиви сертификати, защо учените търсят метод за откриването на такова изследване.

Все пак ние можем да изследваме нарастването на антителата при ваксиниран човек. Ако има повишение на този титър, това означава, че има поставена ваксина», поясни д-р Великова.

«За да заловим хората без ваксина, но със сертификат, може да се проследи статистически кои ваксинационни центрове или при кои лекари имаме по-голяма заболеваемост на лица с ваксина и постъпили в болница и впоследствие починали или тежко преболедували.

Така може да се установи една лоша практика при някои от ваксинационните центрове», заяви клиничният имунолог.

По думите ѝ между 5 и 10 на сто от хората не образуват антитела след ваксината.

«Това са хора над 80 години, с отслабена имунна система, с тежки хронични заболявания или имунодефицити. При тях говорим за т.нар. бустерна доза», поясни д-р Великова.

Коментари:

comments powered by HyperComments