Българският Началникът на отбраната се срещна с главата на Националната гвардия на САЩ

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов се срещна днес, 4 ноември, с началника на Бюрото на Националната гвардия на САЩ генерал Даниел Хокансън, който е на посещение у нас.

Българският Началникът на отбраната се срещна с главата на Националната гвардия на САЩ

Основната тема на разговора бе задълбочаването на двустранното сътрудничество за развитие на способностите на структурите от Въоръжените сили на Република България и Националната гвардия на САЩ.

Основните акценти на Програмата за партньорство с Националната гвардия на САЩ — щата Тенеси, включват провеждането на съвместни тренировки и учения, както и на езиково обучение и културен обмен, обучение за управление на извънредни ситуации и реагиране при бедствия, развитие на лидерските умения на сержантския състав.

По време на срещата бе подчертано, че съвместните мероприятия на инженерните подразделения допринасят за подобряването на инфраструктурата на полигоните в интерес на бойната подготовка.

Продължава успешното сътрудничество по развитието и усъвършенстването на инфраструктурата на летище „Граф Игнатиево“ и полигон „Ново село“.

Отчетен бе приносът на партньорската програма за значителното подобряване на оперативната съвместимост на формированията от двете страни.

В рамките на разговорите бе отбелязано, че защитата на киберпространството е другото основно направление, в което двете страни работят и използват всички възможности за съвместно взаимодействие. Адмирал Ефтимов посочи, че изучаваме опита на Националната гвардия на САЩ за привличането на специалисти от цивилния сектор в интерес на киберотбраната на Въоръжените сили и защитата на критичната инфраструктура.

Източник: Министерството на отбраната на България

Коментари:

comments powered by HyperComments