Турски политик: Покупката на С-400 е суверенна работа на Турция и тя няма да позволи да бъде притискана

Закупуването на руските системи за противовъздушна отбрана С-400 е суверенна работа на Турция и опитите да се повлияе на нейните решения по подобни въпроси няма да останат без отговор, предупреди председателят на турската Партия на националистическото движение (ПНД) Девлет Бахчели. Според Daily Sabah Бахчели също така подчерта, че Анкара се нуждае от руско оборудване, за да осигури отбранителната си способност и да защити своя суверенитет.

Турски политик: Покупката на С-400 е суверенна работа на Турция и тя няма да позволи да бъде притискана

Според турското издание, Бахчели, по време на заседание на профилната комисия на парламента на страната, разкритикува САЩ за внезапната промяна на курса по отношение на закупуването на руските системи за противовъздушна отбрана от Анкара, отбелязвайки, че администрацията на американския президент Джо Байдън, заемайки рязко негативна позиция по този и редица други въпроси, показва, че „не изпитва добри чувства към Турция”.

„И ще ви кажа нещо, което американските власти не знаят: Турция спазва правата на човека много по-усърдно от тях самите“, цитира Бахчели Daily Sabah.

„А въпросът за С-400 е в рамките на нашия суверенитет и нескромните опити на някой да каже на Турция как да действа в това отношение няма да останат без отговор“.

Петя Паликрушева

Коментари:

comments powered by HyperComments