Проф. Кантарджиев към министерството: Защо не е взета кръв, за да се докаже болните с фалшиви сертификати ли са или наистина са ваксинирани?!

«Министерството на здравеопазването трябва да ни обясни дали се вземат мерки срещу фалшивите сертификати на ваксинираните.

Проф. Кантарджиев към министерството: Защо не е взета кръв, за да се докаже болните с фалшиви сертификати ли са или наистина са ваксинирани?!

И най-важното е — тези ваксинирани, които са попаднали в болница, а имат документ, че са с ваксина срещу Covid-19, взета ли им е веднага кръв, за да се докаже дали тези хора са ваксинирани, или — не. Досега това не е правено, въпреки че някои специалисти го предлагахме от доста време».

Това коментира проф. Тодор Кантарджиев, бивш директор на Националния център по заразни и паразитни болести, по БНР, по повод данните за 14% ваксинирани, които са заразени с коронавируса.

Той подчерта, че при ваксиниране 5 до 10% от хората не изграждат силен и адекватен имунен отговор, както и на 1000 ваксинирани е възможно 50-60 души да се разболеят, «но ще го прекарат по-леко».

«Беше пропуснато времето за една правилно провеждана кампания за ваксинация в месеците, в които нямаше епидемично разпространение в страната и можеше да се направи безпрепятствено ваксинация.

Това не беше направено, защото МЗ беше окуражавано — и политически, и медийно — за дейността, която извършва, сега виждаме плодовете от тази дейност», коментира професорът.

«Делта плюс не е нов щам, а е подвариант на известния индийски вариант. Няма нищо страшно в него, нищо опасно, нищо по-различно в прекарването на заболяването. Нито е по-смъртоносен, нито е по-прилепчив», каза проф. Кантарджиев

Това не е нов вариант, това е един от 117-те подварианта на Делта варианта и се казва AY42. Предполага се, че той се разпространява с 10% по-бързо от варианта Делта плюс, посочи професорът.

Този подвариант AY42 се покрива от сегашните ваксини и преболедувалите коронавируса имат защита срещу него, подчерта проф. Кантарджиев.

Труд

Коментари:

comments powered by HyperComments