DE: «Предава енергийния пазар в ръцете на Русия» — Трюдо беше осъден за обещание за намаляване емисиите на нефтената и газовата индустрия в Канада

В кулоарите на срещата на върха COP26 за климата канадският премиер Джъстин Трюдо обяви намерението си да намали емисиите от нефтената и газовата индустрия на страната и да постигне въглеродна неутралност до 2050 г., пише Daily Express. Въпреки това Трюдо беше критикуван за тази инициатива, тъй като в Канада се опасяват, че прилагането й ще увеличи контрола на Русия върху световния енергиен пазар.

DE: "Предава енергийния пазар в ръцете на Русия" - Трюдо беше осъден за обещание за намаляване емисиите на нефтената и газовата индустрия в Канада

В Канада не всички бяха доволни от инициативата на правителството. Критиците на решението твърдят, че то ще доведе до засилен контрол на световния енергиен пазар от страна на Русия, водена от президента Владимир Путин.

По-специално, министър-председателят на канадската провинция Албърт Джейсън Кенеди осъди решението, което според него правителството е взело, без да се консултира с провинцията, която „всъщност притежава огромното мнозинство от запасите на нефт и газ в Канада“. Кенеди припомни, че Алберта се нарежда на трето място по петролни запаси в света, отбелязва изданието.

Петя Паликрушева

Коментари:

comments powered by HyperComments