TNI: Следва да се признае, че САЩ вече загубиха в Сирия

Америка има много велики достижения, но създаването на държава не влиза в това число. Вашингтон нееднократно доказа, че силата му — точно не е в държавното строителство. След разпада на СССР Америка похарчи последните 30 години напразно, «затъвайки» между реките Тигър и Ефрат в Ирак и в планините на Афганистан, преследвайки призрака на тероризма.

Време е САЩ да си тръгнат от Сирия.

Превод отThe National Interest, САЩ:

TNI: Следва да се признае, че САЩ вече загубиха в Сирия

Вероятно нищо така не олицетворява пълното фиаско на Вашингтон, който в продължение на 20 години участваше в трудния афганистански конфликт, и неговата некомпетентност в строителството на държави в страните от Близкия Изток, както образите на афганистанците, опитващи се да се закрепят за шасито и крилете на американските военни самолети С-17 и самоубийвайки се, падайки от височина няколко стотин метра.

Взетите от джобовете на американските данъкоплатци 2.3 трл долара и гибелта на над 2400 военнослужещи бе недостатъчно за отстраняване на огромните етнически, племенни и религиозни разногласия, необходими за създаването на приятелска за Америка и демократична афганистанска държава.

Подобна история се случи и в Ирак. След като похарчи 2 трилиона долара и загуби повече от 4500 американски войници, Ирак беше предаден на Иран на сребърен поднос.

Премахвайки Саддам Хюсеин, врага на Иран, САЩ в известен смисъл направиха това, което Иран не можеше да направи през 80-те години на миналия век, а Техеран никога не е имал същото влияние в иракската политика, както сега. Иракският парламент гласува изтегляне на американските войски, а шиитските милиции, подкрепяни от Иран, редовно нанасят ракетни, минометни и безпилотни удари по американските войски, разположени в иракските военни бази, в явен опит да ги принудят да напуснат.

Инвазията на САЩ в Ирак не само проправи пътя за експанзията на Иран в Ирак, Сирия и Ливан, но също така улесни експлоатацията на доходоносната петролна индустрия на Ирак от Русия и Китай. В момента Русия се превърна в основен доставчик на оръжия за Ирак.

Същият сценарий се повтори и в Сирия, където са разположени около 900 американски войници. Както в Афганистан и Ирак, въпреки изразходваните милиарди долари, Вашингтон упорито отказва да види безсмислието на усилията си за изграждане на държава в Сирия.

Просто казано, етническите, племенните и религиозните реалности на място, както и присъствието на регионални играчи — Русия, Турция и Иран — пречат на опитите на Вашингтон да създаде приятелска за Америка кюрдска държава в региона.

Съединените щати, вместо да продължат безполезните си усилия, би било по-добре да намалят загубите си.

Америка има много големи постижения, но изграждането на държава не е едно от тях. От Виетнам през Афганистан до Ирак, Вашингтон многократно доказва, че силата му не се състои в изграждането на държава. Неспособността на Америка да разбере хилядолетния социален и племенен модел на отношенията, който определя положението в Близкия изток, прекаленото залагане на американската армия (което само доведе до по-нататъшно унищожение и хаос) и нейната безразсъдна и импулсивна подкрепа за своите протеже (което наруши баланса в региона) — всичко това е причината за неспособността на Америка да успее в Близкия изток.

След разпадането на Съветския съюз Америка пропиля последните тридесет години, „затънала“ между реките Ефрат и Тигър в Ирак и в планините на Афганистан, преследвайки призрака на тероризма. Призракът, който само доведе до финансовото й изтощение, хвърли американския народ в състояние на хронична «умора от вечната война» и даде възможност на Китай да се превърне в сериозен съперник на САЩ, опитвайки се да ги лиши от глобалната хегемония. Вместо да се придържа към този курс и да губи енергията си в Сирия, Вашингтон би било по-добре да насочи вниманието си към по-важни въпроси.

Той трябва да позволи на регионалните държави да се справят със собствения си проблем, който никога не е бил отговорност на САЩ.

Източник: https://nationalinterest.org/feature/admit-it-united-states-has-already-lost-syria-195063

Петя Паликрушева

Коментари:

comments powered by HyperComments