«САЩ планират да изтласкат Русия встрани от световната политика»

Бившият украински външен министър Владимир Охризко заяви, че президентът на САЩ Джо Байдън работи по план за нов световен ред, в който няма да има място за Русия. Това заяви той в интервю за телевизионния канал Espreso.

"САЩ планират да изтласкат Русия встрани от световната политика"

Според него в момента Украйна не може да игнорира мнението на Русия, защото тя има право на вето в ООН и възможност да блокира всякакви решения в ОССЕ, където действа принципът на консенсуса. Дипломатът счита, че Украйна трябва да се оттегли от онези структури, в които Русия има реално право на вето.

Той добави, че западните партньори разработват и скоро ще реализират напълно различна концепция за световен ред, в който няма място за Русия.

„Това всъщност изтласква Русия и другите тоталитарни режими в кулоарите на световната политика“, добави бившият министър.

Огризко сподели за разделянето на света на демократичен лагер със западни ценности и авторитарен лагер, който включва 10-15 държави. Той се надява, че победата в новия свят ще бъде спечелена от западния лагер, защото това е „историческата мисия на демокрацията“.

По-рано бившият представител на НАТО в Москва, капитан първи ранг в оставка от ВМС на САЩ Хари Табах заяви, че Русия има всички причини за безпокойство, ако Украйна се присъедини към Северноатлантическия алианс.

Петя Паликрушева

Коментари:

comments powered by HyperComments