Лъжеш ли?: Има кандидати за президенти, които се заиграват с истината

«В България хората нямат доверие към българските политици. Подобна платформа — занимаваща се с изказвания по време на предизборна кампания, няма».

Лъжеш ли?: Има кандидати за президенти, които се заиграват с истината

Това са двете причини, които са насърчили група приятели да направят сайта Лъжеш ли?

Даниел Янев обясни в предаването «12+3»:

«Избрали сме осем кандидати за президент. Гледаме участията им в национален ефир. Изваждаме изказвания, които потенциално биха съдържали невярна информация. Събираме ги в таблица, където ги опровергаваме… Интересуваме се от политика още от ученици и ако политиците разпространяват невярна информация, това ни ядосва. Затова намираме време и мотивация да правим това в свободното време. Ние сме независими».

Платформата е отворена и за сигнали, изпратени от хора.

«Има кандидати за президенти, които се заиграват с истината. В настоящата кампания две теми са актуални — енергетика и Covid-19… В кампаниите през април и юли всяка една от популярните политически сила има кандидати, които са правили неверни твърдения — особено когато цитират статистики, обичат да преувеличават», допълни Янев.

Според него България не осъществява напълно икономическия си потенциал.

ПОЛИТИЦИТЕ ГОВОРЯТ, НИЕ ПРОВЕРЯВАМЕ.

Проектът «Лъжеш ли?» е инициатива на група млади хора, които искат да ограничат дезинформацията в българската политика. От 15.10.2021 до 12.11.2021 нашият екип ще проследи участията на избрани кандидати за президент в национален ефир и ще провери колко често те разпространяват невярна информация.

БНР

Коментари:

comments powered by HyperComments