«Има задължение България да не се меси във вътрешните работи на Северна Македония»

В Споразумението с България разпоредбата за ненамеса във вътрешните работи е реципрочна. В този смисъл съществува нашето задължение да не се месим в българските вътрешни работи, но има и задължение България да не се меси във вътрешните македонски работи, каза в интервю за RFE вицепремиерът по европейските въпроси на Република Северна Македония (РСМ) Никола Димитров, цитиран от скопския телевизионен канал “ТВ 21“.

"Има задължение България да не се меси във вътрешните работи на Северна Македония"

„Много е важно да знаем, ако намерим разбиране, предвид датата на изборите, както президентски, така и парламентарни в България, дали служебното правителство може да даде зелена светлина, да приеме рамката за преговори и да проведе първата междуправителствена конференция, това е от решаващо значение.

Второ, за нас македонският език в преговорната рамка е изключително важен въпрос, формулировката за македонския език по отношение на факта, че страната трябва да преведе всичко, целия корпус от европейското законодателство на македонски и да има достатъчен брой преводачи, за да се пише (на македонски), както на всички останали европейски езици,“ каза Димитров.

Тези точки, според Димитров, са контекстът на прилагането на Споразумението за приятелство с България, но общият пакет трябва да включва началото на преговорите, което означава приемане на рамката за преговори, провеждането на първата междуправителствена конференция.

„Това, което споменах, е изключително важно за нас, македонският език, македонската идентичност, което е абсолютно наша работа, въпрос на македонския народ.

За нас също е много важно процесът на присъединяване да донесе европеизация — дали ще продължим напред към ЕС, ще отворим клъстери, ще изпълним критериите и т.н., зависи от реформите у нас. Не, този процес не може да зависи от неща, които по никакъв начин не са в нашата компетентност, например работата на Историко-образователната комисия.

„Ако напредъкът ни в ЕС зависи от историците, тогава този процес е много трудно да се нарече европеизация“, каза Димитров.

По отношение на работата на Комисията по исторически и образователни въпроси Димитров казва, че това, което могат да направят правителствата, е да създадат положителен климат за безпроблемната работа на историците, но политиците не могат да казват на историците какво да правят и какво да  не правят.

Запитан за плана 5 + 1, обсъждан на срещата на върха в Бърдо край Кран, Словения, Димитров каза, че е от решаващо значение дали техническото правителство в България може да изпълни дадено решение, ако се намери такова.

Труд

Коментари:

comments powered by HyperComments