Доц. Околийски: Ще станем оазиса на света по липса на мислине

Служебният кабинет взе правилно решение, но закъсняло. Това заяви доц. Михаил Околийски, представител на българския офис на СЗО.

Доц. Околийски: Ще станем оазиса на света по липса на мислине

По думите му доколкото мерките са ефикасни, ще си проличи в близко бъдеще, ако това е начин да овладеем епидемията — биха били много добри.

Броят на ваксинираните скочи 3 пъти и ако това се беше случило от началото на пандемията, сега щяхме да махаме маските и да се връщаме на стадионите, посочи Околийски.

Той предупреди, че и 2022 г. ще бъде годината за коронавируса в България, но не и в Западна Европа.

Тук рискуваме да останем оазис на нерационалното мислене, добави Околийски пред БНТ.

Той не мисли, че локдаунът е вариант за България, защото ще срине икономиката и ще донесе много щети. СЗО са много притеснени за България, като още в началото на пандемията се опитали да говорят на хората да се обединят като общество и заедно да понесем удара.

Това обаче не се случи.

Имаме да извървим много голям път към цивилизоваността на западните страни. Там хората знаейки какво ще им причини тютюнопушенето и карането бързо на кола, просто не го правят. Ние тук смятаме, че всичко ще се случи на някои друг, а не нас, обясни той.

Той коментира и затварянето първо на училищата като мярка срещу четвъртата вълна. Училищата трябва да бъдат затваряни последни и първи да бъдат отваряни при пандемия.

Пак се провалихме, защото липсва доброто сътрудничество между Министерство на здравеопазването и Министерство на образованието, призна доц. Околийски, като изрази становището на СЗО, че образованието на децата е проблем на националната сигурност.

По данни на СЗО 24% от учителите са ваксинирани, а Околийски недоумява защо учителите също не допринасят за по-бързото връщане на децата в училище.

«Аз не мога да разбера как учителите станаха жертва на дезинформация», недоумява той.

За фалшивите зелени ковид сертификати, Околийски отбеляза, че живеем в уникална държава, при която хората предпочитат да останат в голям риск от заразяване. След първа доза изобщо не сме защитени, защита има чак след втората доза, подчерта той.

Симеон Янев, News.bg.

Коментари:

comments powered by HyperComments