Д-р Румен Хичев от САЩ: Най-лошият атестат за професионалната квалификация на един лекар е антиваксърството

«По-голямата част от проблема с ниското ниво на ваксинация сред българите е лошата осведоменост.

Най-лошият атестат за професионалната квалификация на един лекар е антиваксърството, отхвърлянето на концепцията за решаване на проблема с инфекциозни заболявания, особено на пандемични, чрез ваксинация». 

Това каза пред БНР д-р Румен Хичев, ръководител на звено за борба с коронавируса в министерството на здравеопазването в САЩ.

Д-р Румен Хичев от САЩ: Най-лошият атестат за професионалната квалификация на един лекар е антиваксърството

Той цитира резултати от проучвания, според които преболедуването не гарантира имунна защита:

«Проучвания в Харвард и още няколко университета ясно показват, че 36% от хората, доказано преболедували, не развиват никаква имунна защита. Затова това не е критерий». 

В предаването «12+3» д-р Хичев допълни, че системните ваксини, които се поставят в момента, изграждат особена категория антитела, които осигуряват обща защита на организма срещу сериозно разболяване, но този вид антитела не осигуряват защита на лигавицата на горните дихателни пътища, които имат по-различна система на имунна защита.

«Затова е възможно ваксинирани за кратък период и в малка степен да имат вирус в горните дихателни пътища и да го предадат на други хора. Затова абсолютно понятие няма. 100% гаранция няма». 

БНР

Коментари:

comments powered by HyperComments