CNN: «Западът е наивен, той така и не разбра Путин»

През последните няколко седмици светът се убеди в увереността на Москва, пише CNN. А сега, когато цените на газа скочиха до небето поради съкращенията от Русия на доставките на това изкопаемо гориво и руският лидер прекъсна крехките дипломатически връзки на страната с НАТО, CNN се замисля над това колко сериозно е, че „западните политици не разбраха Путин и пренебрегнаха желанието му да използват оръжието, намиращо се в негово разположение».

CNN: "Западът е наивен, той така и не разбра Путин"

По-специално, енергийната криза разкри много мощен инструмент, който даде на страната лост в отношенията с Европа: нейните газови запаси. Неотдавнашният недостиг на газ за пореден път потвърди не само икономическите, но и геополитическите рискове от зависимостта на ЕС от Русия, пише CNN.
В допълнение към финансовите и геополитическите ползи, които зависимостта на Европа от руския газ може да донесе, тази ситуация помага и на Путин у дома, той твърди, че „Западът прави нещо нередно през цялото време“.

В същото време президентът на Русия създава за себе си образа на лидер, „опитващ се да си върне гордостта от страната и с радост се възползва от възможностите, предоставени от наивния Запад“, отбелязва CNN.

Петя Паликрушева

Коментари:

comments powered by HyperComments