Британия обмисля задължително ваксиниране за неваксинирани служители от здравеопазването

Британският министър на здравеопазването Саджид Джавид заяви, че правителството обмисля да направи задължително ваксинирането за около 100 000 служители в националното здравеопазване, които още не са получили първа доза ваксина.

Британия обмисля задължително ваксиниране за неваксинирани служители от здравеопазването

Саджид Джавид заяви тази сутрин за Скай нюз, че след проведени консултации по въпроса той лично е склонен да се направи задължително ваксинирането на персонала на националното здравеопазване.

По повод на загрижеността, че вече има недостиг на персонал Джавид отбеляза, че заплахата да не можеш да изпълняваш задълженията си без да си ваксиниран ще накара здравните работници да си помислят сериозно.

Той допълни, че около 95% от служителите в здравеопазването вече са получили ваксина, когато им е била предложена през първите месеци на годината.

Правителството вече направи задължително ваксинирането за персонала на домовете за социални грижи.

Джавид заяви, че ваксинирането е въпрос на сигурността на пациентите и че на много места в Европа то е задължително за здравния персонал.

В същото време министърът на финансите Риши Сунак обяви, че на здравеопазването в Англия ще бъдат отпуснати 5,9 милиарда паунда от правителствения бюджет, които са предназначени за справяне с големите закъснения на прегледи и операции в резултат на пандемията и за закупуване на компютърно оборудване и медицинска техника.

БНР

Коментари:

comments powered by HyperComments