БАН/С всеки ден нови и нови 15 000 ходят насам-натам и сеят зарази: Локдаунът трябва да бъде въведен веднага

Данните, които излизат в понеделник, през уикенда не са точните, а всъщност си имаме най-малко 4000 хиляди заразени най-малко, които са демонстрирали симптоми. Това каза пред БНР проф. Огнян Кунчев, математик от БАН.

БАН/С всеки ден нови и нови 15 000 ходят насам-натам и сеят зарази: Локдаунът трябва да бъде въведен веднага

„Тези 4000 са видимата част на айсберга, невидимата част на айсберга в България, с тези нива на тестване, умножете го по 4, 5 и считайте , че става дума за едни 15 хиляди, които се заразяват, но не ги отчитаме и те ходят невинно насам-натам и сеят зарази, защото са безсимптомни.

Считайте, че тук става дума за морал, а не за математика.

Това, което сега се случи като брой заразени, хоспитализирани и починали, беше ясно преди месеци и си беше предвидимо.  Но най-лощото е, че стихията е срещу нас. И каквито и мерки да въведе, дори и пълен локдаун, това ще се почувства чак след две седмици. И тия данни от 4000 души, което според мен са 20 хиляди, те ще продължат 10- 15 дни», допълни още математикът.

„Ефектът от зеления сертификат, ще се почувства поне след 15 дни. А през това време здравната система няма да издържи. Погледнете — интензивните легла вече са пълни — 600 легла, реанимациите са пълни, а това са хора с едния крак в гроба. Остават 100 легла, над 6000 легла за ковид са заети, а това е на ръба.

Вижте в Румъния какво става, и у нас е така, болниците са претъпкани — но телевизиите у нас си го спестяват това — хората над 60 години, които са най-уязвимите — те страдат най-много, защо не се показва това от медиите?

Локдаунът трябва да бъде въведен веднага.

За излизане от кризата, трябва да се ваксинират поне 50 хиляди на ден. Индия и Китай са ваксинирани над 50 на сто, само Русия, Румъния и България сме най-големите слабаци. Ако караме така, нямаме шансове“, каза Огнян Кунчев.

Коментари:

comments powered by HyperComments