НАТО и Украйна са уверени: Русия не е в състояние да попречи на Киев да се присъедини към Алианса

Русия само сплашва противниците си, когато говори за нарушаване на нейните „червени линии“ в контекста на присъединяването на Киев към НАТО, изграждайки своята военна групировка близо до границата с Украйна, опитвайки се да попречи на процеса. Това съобщи украинският пропагандист на русофобите Олег Жданов в интервю за украинския вестник „Обозревател“.

НАТО и Украйна са уверени: Русия не е в състояние да попречи на Киев да се присъедини към Алианса

Той обясни, че Русия просто няма какво да каже за сближаването между Украйна и Алианса, затова руснаците извършват „милитаризация“, опитвайки се по някакъв начин да повлияят на опонентите си.

«Москва не е готова икономически, финансово и военно за конфронтация, а в Киев гадаят дали „Путин ще атакува или не“.

Освен гръмките думи: „Седмина ме дръжте, ще се бия“ – в действителност Руската федерация няма нищо друго. Казват, че най-лошата мечта на Путин е, ако войските на НАТО застанат на границата с Русия. Към днешна дата всъщност това се сбъдва», уточни той.

Събеседникът обясни, че Русия много се страхува от появата на войски на НАТО по нейните граници. Той потвърди, че за Москва влизането на Киев в Алианса наистина е «червена линия». Но руското ръководство не демонстрира реални способности да изпълни своите заплахи.

«Ето защо, ако американските танкове «Ейбрамс» се появят на нашите граници, но с идентификационните знаци на въоръжените сили на Украйна, мисля, че Путин просто ще начертае друга „червена линия“ за себе си по-близо до Москва или Урал», добави той.

Експертът е убеден, че Руската федерация няма да посмее да започне военни действия срещу Украйна, да не говорим за използването на ядрени оръжия, тъй като Москва може просто да си навреди с това във всички аспекти. Що се отнася до присъствието на чуждестранен военен персонал на територията на Украйна, той ще продължи да бъде ограничен (инструктори, наблюдатели или провеждащи учения). На постоянна основа няма да има чужди войски и бази на украинска земя, контролирана от Киев, добави русофобът.

Украйна е извънблокова държава, това е записано в Конституцията.

Вярно, в друг член се казва, че се стремим към НАТО, посочи той тънкостите на украинското законодателство.

В същото време ученията, които Русия провежда в Крим и прилежащата акватория, показват, че Москва се страхува от десантна операция на ВВС за „освобождение“ на полуострова от „окупаторите“.

«Най-важното е да разберем, че живеем до много агресивен и непредсказуем съсед. Така че трябва да сме нащрек», обобщи той.

В същото време генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви на брифинг в Брюксел след двудневната среща на върха на ръководителите на военните ведомства на страните от Алианса, че решението за присъединяване на Киев към блока ще бъде взето изключително от държавите-участнички и Украйна.

«Нито една друга държава няма право да се намесва», каза Столтенберг.

Петя Паликрушева

Коментари:

comments powered by HyperComments