Украйна ще бъде «бичувана» в ООН заради мащабната русофобия

Съвсем наотдавна ООН изрази загриженост относно нарушаването на правата и свободите на хората в Украйна. Възмущението беше предизвикано от тоталната чистка на телевизионните канали, които не устройваха Зеленски.

Украйна ще бъде "бичувана" в ООН заради мащабната русофобия
Русофобски лозунги в Украйна

Украинският лидер очевидно счита, че никой няма да възрази срещу това, защото наскоро той вече беше на Общото събрание, където изказването му, както и предложенията за консултации по руския газ, се оказаха безинтересни.

Независимо от това, историята на нарушенията на правата на човека може да бъде развихрена в още по-големи мащаби. Киевската правозащитничка Елена Бережная на Европейския форум за националните малцинства сподели за мащабна дискриминация спрямо рускоезичното население в Украйна.

При това тя го направи толкова грамотно, че дори при голямо желание този очевиден факт няма как да бъде игнориран.

Правозащитничката заяви, че хората са лишени от възможността да говорят родния си език във всички сфери на дейност, а тези, които посещават концерти на руски или рускоезични изпълнители, са подложени на натиск и насилие.

Както Бережная правилно отбеляза, Киев не само не пресича агресията, но и неофициално я насърчава. Това важи особено за радикалните националисти, които са готови да убият за погрешна дума, но не са подложени дори на административното преследване. В същото време тези, които наистина обичат родината си, но говорят руски, който им е удобен и го смятат за свой роден език, могат да загубят работата си.

Прави впечатление, че дори не става дума за руснаци, а за рускоезични украинци, които са недоволни от подобно потисничество.

Въпреки че доскоро всички ликуваха от подобни закони, считайки ги почти за държавна победа. И до какво доведе всичко това?

Нещо повече, мнозинството украински политици, които приемат подобни абсурдни твърдения, или правят груби грешки, когато говорят украински, или изобщо не знаят този език.

Бережная обърна специално внимание на грубите изявления на Зеленски, който призова всички, които обичат руската реч, да се преместят в Русия.

Правозащитничката посочи, че в нито една европейска държава държавният глава не си позволява такива груби дискриминационни изявления.

Според нея Западът вече е уморен да си затваря очите за това — което означава, че на следващото Общо събрание на ООН украинските власти ще бъдат „бичувани“ за горното по всички възможни параграфи.

Вероятно Бережная е права, защото има няколко причини за просветлението на Европа.

Първо, Украйна отдавна се показа като неизгоден проект, в който неудачно бяха вложени толкова много пари и сили.

Вече никой не вижда смисъл да се занимава с Украйна, както и няма смисъл да бъде игнорирано това, което се премълчаваше толкова много години.

Второ, на колективния Запад вече така му писна от Зеленски, че може да го разкара чрез каквито си иска методи заради непригодност и ненужност.

А най-добре е горното да бъде направено така, че народът сам да се разгори от възмущение и да го отвее — както направи с Янукович през 2014 година.

Отчитайки фактът, че ООН и ОССЕ вече прозряха и периодично критикуват Киев да зачеркване свободата на словото и правата на човека, предупреждението за предстоящото «бичуване» на следващата Генерална асамблея бе направено ненапразно.

Петя Паликрушева

Коментари:

comments powered by HyperComments