«Това е катастрофа»: Украйна е в паника

В енергийните пазари на Украйна е налице катастрофална ситуация. Съответното изявление бе разпространено от Националната федерация на работодателите на страната.

"Това е катастрофа": Украйна е в паника

«Катастрофалната ситуация, която се установи на енергийните пазари на Украйна, за да се защити промишлеността и икономиката на Украйна като цяло, изисква спешни действия от страна на властите», се казва в документ, публикуван на уебсайта на организацията.

Тази година имаше огромно увеличение на цената на енергийните ресурси, разви се ситуация, когато цената на газа за украинските предприятия е четири до пет пъти по-висока от тази на техните конкуренти, отбелязва федерацията.

Експертите предупреждават, че това положение ще предизвика изключително негативни последици за националната икономика.

Става дума за съкращения в предприятията, затваряне на фирми, увеличаване на трудовата миграция и намаляване на приходите в държавния и общинските бюджети.

Изявлението бе направено публично достояние, след като бившият министър-председател на Украйна Юлия Тимошенко поиска да се обяви извънредно положение в енергийния сектор поради критичната ситуация със запасите от газ в страната и завишените тарифи за комуналните услуги.

По-рано украинската политическа партия «Батьковщина» поиска въвеждането на извънредно положение в енергийния сектор на фона на критичната ситуация със запасите от газ. Това съобщи РИА Новости, позовавайки се на лидера на партията, депутатът от Радата Юлия Тимошенко.
В Украйна поискаха обявяване на извънредно положение на фона на ситуацията с доставките на газ

Повишените тарифи за жилищните и комунални услуги също се споменават като една от причините.
През 2021 г. в Украйна за първи път тарифите за топлината и топлата вода се определят от местната власт, а не от централната.

„Невъзможно е да се прехвърли отговорността за безпомощността на властта по въпроса за тарифите за газ. Затова трябва незабавно да започнем да действаме, за да разрешим колапса, който днес вече има отрицателно въздействие върху плащанията и може да постави хората на ръба на оцеляването“, подчерта политикът.

Петя Паликрушева

Коментари:

comments powered by HyperComments