Сблъсъкът между ЕС и Полша се пренася в Брюксел

Сблъсъкът между ЕС и Полша се пренася в Брюксел, където днес започва двудневната среща на върха на Съюза.  Това се разбира от писмото-покана от председателя на Европейския съвет Шарл Мишел до лидерите на страните-членки.

Сблъсъкът между ЕС и Полша се пренася в Брюксел

Темата е била добавена, след като няколко от ръководителите на страните от ЕС са заявили, че смятат да я повдигнат на вечерята днес.

Във вторник председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и полският премиер Матеуш Моравецки размениха остри реплики в пленарната зала в Европейския парламент в Страсбург. Фон дер Лайен заплаши Варшава с наказание.

Моравецки пък отговори, че страната му няма да позволи да бъде шантажирана. Същевременно председателят на ЕП Давид Сасоли поиска от правния си отдел да подготви съдебен иск срещу Европейската комисия заради това, че не наказва страните, нарушаващи върховенството на закона.

Това трябва да се случи, ако ЕК не задейства до 2 ноември механизма, обвързващ отпускането на пари от еврофондове само срещу зачитане на върховенството на закона.

Скокът на цените на енергията и ситуацията с пандемията от Covid-19 са другите теми, които лидерите ще обсъждат днес.

БНР

Коментари:

comments powered by HyperComments