Русия спокойно изхвърли САЩ от Баренцово море

Експертът е убеден, че само онези кораби, на които Руската федерация позволи, ще минат по Северния морски път.

Русия спокойно изхвърли САЩ от Баренцово море

Яков Кедми, израелски дипломат и бивш ръководител на службата «Натив», сподели как Русия е успяла да изтласка САЩ от Баренцово море.

Москва има капацитет да защитава националните си интереси по морето.

Това съобщи тези дни израелски военен експерт, бивш ръководител на службата „Натив“ Яков Кедми, който описа как Русия спокойно е изтласкала американските подводници от Баренцово море.

Анализаторът сподели това на фона на думите на секретаря на Съвета за сигурност на Русия Николай Патрушев, който нарече създаването на военния алианс АУКУС, насочен срещу Китай, като американска авантюра, подкопаваща основите на стабилността в Азия.

Според Кедми, Северният морски път, като един от малобройните морски пътища за връзка на Китай със света, също предизвиква нервност в САЩ.

«Защото той дава възмоможност да се запазят пътищата за снабдяване и търговия, които не са контролирани от САЩ. За да могат САЩ да контролират Северния морски път, те трябва да се сблъскат с Русия.

Както виждаме от последната визита на госпожа Нюланд, на американските гости това не им се присънва дори в най-страшните им сънища», отбеляза израелският експерт.

Кедми описал, как Россия спокойно отодвинула США из Баренцева моря

Кедми е съгласен с мнението, че действията на Русия в Арктика, в частност създаването на базата «Трилистник», изключва възможността САЩ «да тръгнат по Северния морски път».

«По Северния морски път могат да минат само тези кораби, които ще бъдат допуснати там от Руската Федерация», подчерта политикът.

Той припомни историята за американските подводници, които по-рано доста вулгарно се разпореждали в Баренцово море.

«Това беше преди 15 години. Дори преди 10 години. Със своята наглост те се приближаваха почти до Мурманск.

От една страна, от глупостта на руското и съветско ръководство норвежците им дадоха част от Баренцово море и им позволиха да го използват.

Но днес те вече не влизат в Боренцово море извън пределите на норвежските води.

Днес ситуацията там е напълно различна — надводната, а още повече подводната, за която никой не говори.

Русия, което е напълно естествено, не говори почти нищо за това, което се случва под водата.

Правилно! А американците не говорят от срам», констатира военният експерт.

По-рано Пентагонът съобщи за финансови проблеми при създаването на хиперзвуковото оръжие. Съдейки по думите на замминистъра на отбраната на САЩ, парите за разработка в областта на хиперзувка не достигат.
Петя Паликрушева

Коментари:

comments powered by HyperComments