Акад. Богдан Петрунов: «Пропагандирането срещу ваксините в условия на пандемия е престъпление»

Без ваксина ние никога няма да можем да се преборим с коронавируса. Чрез ваксинацията целта е да го превърнем от пандемия в ендемия — локално разпространение. Това заяви пред БГНЕС акад. Богдан Петрунов, един от водещите специалисти в областта на имунологията и алергологията в България и бивш директор на Националния център по заразни и паразитни болести (1993-2010 г.)

Акад. Богдан Петрунов: "Пропагандирането срещу ваксините в условия на пандемия е престъпление"

«Пропагандирането срещу ваксините в условия на пандемия от коронавирус е престъпление към националната сигурност. Антиваксърското поведение трябва да бъде инкриминирано», допълни Петрунов.

Той е категоричен за инкриминиране на антиваксърското поведение в този конкретен случай на пандемията, в която се намираме сега.

По думите му трябва да се борим срещу тази мантра, че ваксините са нещо вредно. «Аз винаги съм казвал, че две постижения на медицината ще останат най-велики — ваксините и антибиотиците. Ако ние ги нямахме — човечеството нямаше да бъде 7 млрд. , ние нямаше и на половината да бъдем», подчерта ученият.

Според него неимунизираните са заплаха за имунизираните.

«Въвеждането на «зелените сертификати» е единственият правилен път. Контролът е много важен», уточни Богдан Петрунов.

«Зелените сертификати» се прилагат в цял сват от няколко месеца, ние сме последните, които ги въвеждаме в Европа. Въпросът е в реализацията», каза той.

Според него има и едно голямо но, «зелените сертификати» могат да работят, ако имаме висок процент имунизирани.

«Ние ли сме най-умните и най-мъдрите в целия свят или има нещо грешно. След като останалият свят разбира смисъла на имунизацията, ние не можем да го разберем», подчерта Петрунов.

Ученият определи като «колосален въпрос» насърчаването на ваксинацията в България, над който всички си блъскат главите. Той припомни, че в сравнение с останалите страни по света, при нас процентът на имунизираните е между 20-25. По този показател сме на последно място в Европа и на едно от последните места в света. В останалите страни този процент се движи между 60 и 80 на сто, а някъде достига дори 90 на сто. В ОАЕ 97% от населението е ваксинирано.

Страничните реакции нямат никакво сериозно значение при имунизацията срещу коронавирус.

По повод на митовете за ваксинацията, той цитира едно гигантско проучване, проведено в Израел и САЩ. То е направено в периода от март до август тази година и е публикувано през септември в най-авторитетните научни списания. В него са обхванати 900 хиляди имунизирани, които са сравнени с 900 хиляди неимунизирани.

«Четири — десет пъти по-малко странични реакции в сравнение с неимунизраните. Страничните реакции нямат общо с имунизациите«, уточни Богдан Петрунов.

News.bg.

Коментари:

comments powered by HyperComments