Протест пред президентството: «Оставка-убийци»

Протест срещу въведения от Министерство на здравеопазването зелен сертификат блокира центъра на София. Той се организира от вчера в социалната мрежа Фейсбук. Протестът започна в 12 ч. пред ведомството на служебния министър Стойчо Кацаров и буквално превзе намиращите се там лекари и медицински специалисти, които също имаха организиран протест, но заради заплати.

Протест пред президентството: "Оставка-убийци"
Източник: БГНЕС

Първите новодошли взеха микрофона на протестиращите медици, реч държа и самият лидер на партия Възраждане Костадин Костадинов, чието основно искане беше срещу принудителните мерки на МЗ искане на «Оставка» и «Мутри вън».

С него скандираше и тълпата. Около 12.30 ч пред МЗ вече се събраха около 300 граждани. На въпроси на news.bg своя воля ли са дошли, или някой ги е организирал — жена от Пловдив каза, че е срещу ваксините и не иска да бъде ваксинирана, не каза кой я е организирал, но уточни, че все пак са пристигнала на протеста с група. На протеста имаше и представители на агитки, които не можаха да дадат точен отговор защо са на протеста и кой ги е поканил.

Други носеха знамена с надпис «Възраждане — Враца», както и на партия «Атака».

На протеста имаше и група агресивни жени, които искаха промяната да започне от измитане на журналистите, които лъжат, а след това и от министрите на президента Румен Радев.

Други жени със знаме, на което пишеше «Оставка-убийци» обясниха, че са срещу ваксините и зеления сертификат, който считат за дискриминация. Около 12.30 събралата се тълпа се опита да пробие кордона от полицаи, които бяха завардили вратата на МЗ. Неуспешно. На протеста има свирки, барабани и викове: «Оставка». От тонколона върви реч за опасността от ваксините.

Около 12.50 ч. протестът тръгна от МЗ и в момента пред Министерски съвет, където тече заседание на кабинета, а вътре е министърът на здравеопазването. От сградата излязоха десетки полицаи и блокираха входа.

Към 13 часа бе атакуван просветният министър Николай Денков на излизане от сградата на Министерския съвет. Още на входа той веднага бе нападнат от протестиращата тълпа. Полицията тръгна едновременно с тълпата и огради министъра. Денков бе преследван в подлеза и плют от протестиращите, опитваха да го удрят и със знамена.

Той обаче бе изведен от подлеза и поет от кордона от полицаи, който се намира пред Президентството.

В момента протестиращите се изместиха пред сградата на Румен Радев.

News.bg.

Коментари:

comments powered by HyperComments