Кацаров: Ако сертификатът не подейства, пълен локдаун

Тези мерки ще важат докато не преценим, че дават резултат. Ако не дават, ще се мине към следващата мярка. Това каза здравният министър д-р Стойчо Кацаров в сутрешния блок на БТВ.

Кацаров: Ако сертификатът не подейства, пълен локдаун

По думите му пълен локдаун — е следващата стъпка, ако мерките с въвеждането и изискването на зелени сертификати не дадат резултат.

«Зеленият сертификат се прилага в цяла Европа и дава възможност на хората да работят и да общуват«, допълни Кацаров.

«Ситуацията е критична. Народът ни е изправен пред огромно изпитание, като повечето хора не си дават сметка за мащаба на бедствието. Вчера и днес имаме по 5000 новозаразени. От тези 10 000, около 1000-1500 ще са в болница в другата седмица. От сегашните хора в болница, всеки седми умира«, подчерта здравният министър.

«Антигенните тестове са приравнени към PCR тестовете от 1 декември. Ако пациент е постъпил в болница и е лекуван след положителен антигенен тест, направен там, той получава зелен сертификат. Независимо какъв е теста — PCR или антиген, там където е направен, там се издава сертификат», допълни Стойчо Кацаров.

Той допълни, че наличието на антитела не се приема за наличие на имунитет по цял свят.

«Давността на сертификатите за преболедуване е такава, защото учените са казали така. Това не е политическо решение», уточни Кацаров.

 

Коментари:

comments powered by HyperComments