Йордан Цонев: Много сбъркахме с Радев, той е същият като Борисов!

Йордан Цонев:

Защо ние от ДПС смятаме, че президентът Радев не изпълни конституционната представа за президент на Република България?

Йордан Цонев: Много сбъркахме с Радев, той е същият като Борисов!

През 2016 г. ние решихме, че ще подкрепим Румен Радев, за да разградим модела Борисов, за да не е поне президентът човек на ГЕРБ. А и защото си мислехме, че Радев ще бъде нещо различно от Борисов. Да ви кажа ли кога се появи първото съмнение? Когато влезе в Народното събрание на няколко дни избран президент и се обърна към народните представители — към върховната институция в Република България, с думите: «Остават ви няколко дни».

Каква проява беше това? В България всички са забравили това. Всички имат къса памет, медиите имат къса памет.

Само за ДПС нямат къса памет, за Пеевски нямат къса памет!

Още тогава ние от ДПС си казахме: Тук май много сбъркахме. И се оказахме прави, уви. Много сбъркахме. Защото това продължи не само с вземането на страна в политическия процес.

Радев се лиши от възможността да е мостът за диалог между институциите, стана страна във войната между институциите. Това са неговите грехове и затова той не влиза в рамката президент на Република България. И тези неща не са клише. Той трябва да олицетворява единството на нацията, да олицетворява Конституцията, да бъде гарант за нейното спазване, да бъде медиатор, мост между политическите партии в диалога им за доброто на хората и между институциите за правилното функциониране на държавата. Радев е всичко друго, но не и това».

Йордан Цонев с факти посочи и как Радев нарушава Конституцията:

«Назначи министър, който има двойно гражданство. И не е вярно, че не е знаел. Знаел е. Научихме го от неговите уста. Защото каза на нашия председател преди да му зададе онзи въпрос, който няма място в устата на никой българин, камо ли на държавния глава, и очите му блестяха.

Каза: «Аз още като разбрах, че е двоен гражданин го попитах вие кого носите в сърцето си…»

А ти още като разбра, че е двоен гражданин защо го назначи? А, ако си разбрал по-късно, защо не го уволни? Защо Конституцията за българския президент е врата в полето? Той не е ли гарант за спазване на Конституцията?», възмути се Цонев.

Труд

Коментари:

comments powered by HyperComments