War is Boring: Всичко за страшните руски танкове

По време на Студената война западните анализатори изпадали в недоумение, мислейки колко различни видове танкове имало в Съветския съюз, пише авторът. Днес Русия възобнови производството на серията Т-80 и продължи разработката на Т-72 и Т-90. Но има ли разлики между тях?

Превод от War is Boring, САЩ: 

War is Boring: Всичко за страшните руски танкове

Освен новия танк „Армата“, Русия все още предпочита да модернизира съществуващите модели.

По време на Студената война западните анализатори бяха объркани от това колко различни видове танкове имаше в Съветския съюз. По едно и също време осем различни танкови семейства бяха на въоръжение и претърпяха модернизация в тази страна: PT-76, T-10, T-54, T-55, T-62, T-64, T-72 и T-80.

Когато Русия възобнови производството на серията Т-80, започна изграждането на танка Т-80БВМ и продължи разработката на Т-72 и Т-90, това беше знак, че военното командване се е върнало към концепцията за многообразие в танковите войски.

Но каква е разликата между тези танкове и имат ли някои значителни предимства пред останалите?

Напоследък основният акцент беше поставен върху танковете Т-72, които са на въоръжение в руската армия. Т-72Б3 е новият основен танк в руските въоръжени сили.

T-72B3 е модернизирана версия на T-72B и T-72BA, който идва на смяна с по-съвършените си бойни възможности.

Новият двигател увеличи мобилността на танка на бойното поле, а динамичната система за защита «Реликт» защитава по-добре военната машина от всякакви заплахи. Благодарение на появата на термовизионния прицел Сосна-У, който се използва заедно с конвенционалната система за наблюдение на танкове 1A40-4, Т-72Б3 открива целите много по-ефективно и се бори при неблагоприятните условия на околната среда.

Главното оръдие на танка 2А46 беше модернизирано и сега води стрелба с нови боеприпаси.

Танкът Т-72Б3М, който е модернизация на Т-72Б3, е снабден с панорамен прицел ПК-ПАН, който му позволява самостоятелно да извършва търсене на цели, а след това да обръща кулата за тяхното поразяване. Това е т.нар. функция търсене-унищожаване.

Модернизация претърпява и семейството танкове Т-80. Т-80БВМ е най-модерната версия на Т-80. Този танк също има прицел Сосна-У, но няма традиционен телескопичен мерник 1G42. «Сосна-У» служи като основно прицелно устройство на наводчика.

Т-90М Прорив-3 е третият основен боен танк, който е в разработка.

Източник: https://warisboring.com/everything-you-ever-wanted-to-know-about-russias-massive-tank-force/

Петя Паликрушева, превод и редакция за News Front

Коментари:

comments powered by HyperComments