Български епидемиолог в Лондон: Свободите ни ги отнема вирусът, а не сертификатът

Сертификатът вдига ограниченията за хората, които не са рискови за околните

Свободите не ни ги отнема този сертификат, свободите ни ги отнема вирусът

«Covid сертификатът е много силен инструмент в борбата с вируса. Сертификатът дава свободи, той не отнема свободи. Локдаунът е една много груба мярка за решаване на проблема». 

Това каза пред БНР д-р Петър Марков, епидемиолог, преподавател в Лондонското училище по тропическа медицина.

Български епидемиолог в Лондон: Свободите ни ги отнема вирусът, а не сертификатът

Covid сертификатът дава възможност да се вдигнат ограниченията за хората, които не са рискови за околните, подчерта лекарят и подчерта, че почти две години след началото на пандемията вече се знае много повече за този коронавирус — има високоефективна ваксина, има тестове, които много бързо, достъпно и евтино могат да кажат кой е заразен и кой — не:

«Сертификатите и тестове ни дават възможност лесно да класифицираме всеки един човек колко е опасен за околните. Хората вече се различават по степента на риск, за останалите».

Д-р Марков посочи, че хората имат право да протестират срещу зеления сертификат, но «свободите не ни ги отнема този сертификат, свободите ни ги отнема вирусът«:

«Който не може да види, че в България всеки ден умират по близо 100 човека — една жилищна кооперация си отива от инфекция, която е предотвратима и трябва да се вземат мерки заради това, е откъснат от реалността. Сертификатът дава свободи, той не отнема свободи, защото в началото се налагаше да се затваряме».

Препоръката на д-р Марков е в България да бъде въведен Covid сертификати навсякъде, за да може ваксинираните хора, които не са рискови за околните, да си възвърнат нормалния живот:

«Това ще помогне да бъде ограничена инфекцията много бързо без мерки, които да засягат всички и така ще бъде избегнат локдаун. … Пробвайте във Виена да седнете в заведение без Covid сертификат — не може дори навън да е». 

Епидемиологът беше категоричен, че носенето на маски от деца в училище не би трябвало да е проблем:

«Проблем е когато децата занасят инфекцията вкъщи и рискови техни близки умират».

По думите му, когато мерките не се спазват, накрая се стига до затваряне на училищата.

Интервю на Даниела Големинова с д-р Петър Марков в предаването «12+3»

Коментари:

comments powered by HyperComments