«Балкански поток»: Спасителят на Сърбия и Унгария от газовата криза

На фона на нарастващата паника в Европа, както и в България, във връзка с наближаващата зима и рекордно високите цени на природния газ, сръбския президент Александър Вучич заяви по време на провелата се преди два дни Среща на върха Европейски съюз-Западни Балкани, че страната му разполага «с достатъчно газ и електричество и няма никакви проблеми в енергийната сфера».

"Балкански поток": Спасителят на Сърбия и Унгария от газовата криза

Според него, това се дължи на пускането в експлоатация в края на миналата 2020 на газопровода «Балкански поток». В тази връзка Вучич заяви:

«Решението за изграждането на газопровода, въпреки мощния външен натиск, с който се сблъскахме, се оказа много умно. В резултат от това в момента разполагаме с достатъчно газ и електроенергия».

Сръбският президент прогнозира, че Европа върви към най-голямата криза, след тази с коронавируса, и тя ще бъде енергийна. Според него, кризата е породена от нежеланието на повечето европейски държави да подпишат дългосрочни договори за доставка на природен газ от Русия. Както изтъкна Вучич:

«В началото на октомври цената на природния газ достигна 1400 долара за хиляда кубически метра. Ние обаче купуваме, през «Балкански поток» хиляда куб. м. руски газ само за 270 долара.

В тази връзка ще напомня, че по време на скорошните дебати в германския Бундестаг във връзка с очертаващата се газова криза, повечето депутати подчертаха, че вината за високите цени на природния газ не трябва да се търси от Русия, а в сбърканата енергийна политика на ЕС.

Както е известно, в края на септември Унгария също подписа  нов дългосрочен договор за доставка на природен газ с «Газпром», Той влезе в сила от 1 октомври и ще е с валидност петнайсет години, с опция да бъде удължен с още десет години. При това почти целият обем газ ще постъпна в страната именно през «Балкански поток».

Впрочем, както заяви в началото на октомври руският посланик в София Елеонора Митрофанова, България също има възможност да подпише дългосрочен договор за доставка на газ от Руската Федерация, «при прагматичен подход и политическата воля на българските власти».

При всички случаи би било повече от странно, именно държавата, която изгради «Балкански поток», да не използва възможността да получава евтин руски газ, на фона на задълбочаващата се енергийна криза в Европа, след като това правят такива държави-получателки на газ от този тръбопровод, като Сърбия и Унгария.

Димчо Петракиев, Геополитика