TNI: Най-смъртоносното оръжие на СССР

Съветският съюз престана да съществува преди тридесет години, но наследството му е живо и до днес, пише авторът. Става въпрос за проектирането и производството на първокласни оръжия. Съветите предпочитаха по-евтини и по-прости оръжия, които могат да бъдат произведени и хвърлени в месомелачката на войната, СССР с лекота създаваше нови.

Превод от The National Interest, САЩ: 

TNI: Най-смъртоносното оръжие на СССР

Въпреки че Съветският съюз отиде в небитието, наследството му все още е живо: това е проектирането и производството на първокласни оръжия.

През 2014 г. Майкъл Пек, чест сътрудник на нашето издание, каза:

„Съветските оръжия бяха отражение на различна философия на проектирането. Западът даде предпочитание на сложни, скъпи и може би претоварени с инженерни излишъци образци на въоръжение.

Независимо дали става въпрос за танковете Tiger или F-35, фокусът на Запада беше върху качеството над количеството.

Съветите предпочитаха по-евтини и по-прости оръжия, които могат да бъдат произведени в големи количества, хвърлени в смъртоносната месомелачката на съвременната война, а след това с лекота създаваха нови, които да ги заменят.»

Ето част от материал на Пек от 2014 г.

«Съветският съюз правеше отлично оръжие. Не автомобили. Не телевизори.

Някои образци съветско оръжие са станали легендарни и все още се използват в многобройни конфликти по света.

Съветските оръжия са отражение на различна философия на проектиране. Западът даде предпочитание на сложни, скъпи и може би претоварени с инженерни излишъци образци на въоръжение.

Предлагам ви пет от най-добрите, според мен, образци на съветско оръжие.

АК-47

Какво ще кажете за автомата, изобразен на националното знаме на Мозамбик?

АК-47 не е просто автомат. Това е икона.

Това е политически манифест, любимо оръжие за партизани и терористи по време на Студената война. Повече от сто милиона автомата Калашников АК-47 са произведени в света и затова дори думи като „повсеместно разпространение“ са неприложими за това оръжие.

TNI: Най-смъртоносното оръжие на СССР

Бил ли е танкът Т-34 най-добрият през Втората световна война?

Мнозина категорично отричат ​​това твърдение. Но в съзнанието на изплашените германски войници през 1941 г., в това няма никакво съмнение.

С мощното си оръдие 76,2 мм, наклонената броня с дебелина пет сантиметра (за по-добра балистична защита) и широките гъсеници за движение през руската кал, по онова време Т-34 превъзхожда всеки германски танк по огнева мощ, бронезащита и маневреност.

TNI: Най-смъртоносното оръжие на СССР

Що се отнася до германската пехота, тя можела само с ужас и недоумение да наблюдава как снарядите от малките й противотанкови оръдия отскачат от руската танкова броня като топки, след което 30-тонните чудовища започвали да ги мачкат.

Един Т-34 получил 23 удара от 37-мм противотанково оръдие и въпреки това щетите били незначителни.

Докато американските и британските войски се страхували от тежките нацистки «Тигри», германската пехота избягала в панически ужас от от Т-34 на СССР.

Съветите произвели 84 000 танкове Т-34.

Ракетнта установка «Катюша»

Катюша е умалително от женското име Екатерина. Много парадоксално име за едно от най-смъртоносните артилерийски оръдия в историята.

Подобно на Т-34, Катюша през 1941 г. била шок за германските войски.

Според нацистки източник 4,35 тона експлозиви от «Катюша» опустошавали площ от четири хектара за 7-10 секунди.

МиГ-15

В края на Втората световна война американските пилоти били свикнали да доминират във въздуха и затова появата на МиГ-15 в небето над Корея било шок за тях.

TNI: Най-смъртоносното оръжие на СССР

Съветският реактивен изтребител се оказал толкова страшен, че в небето над Северна Корея В-29, въпреки ескорта от изтребители, трябвало да премине от дневни към нощни бомбардировки.

МиГ-15 била високоскоростна, високо маневрена и добре въоръжена военна машина. 

Той превъзхождал първите изтребители на САЩ като P-80 и F-84.

РПГ-7

РПГ-7 се превърна в образцов представител на ръчните реактивни гранатомети. Забележете, че дори не използвам думата «противотанков». РПГ-7 се превърна в достъпна артилерия за всеки беден човек, използван за унищожаване на бункери, авиация (с него сваляли американските вертолети Blackhawk в Сомалия) и като оръжие с общо предназначение всеки път, когато войникът трябвало да порази дадена цел.

TNI: Най-смъртоносното оръжие на СССР

Толкова много РПГ са произведени, че той се превърна в почти същата икона като AK-47. Колко конфликта през последните 50 години можете да си представите без снимка на боец ​​в камуфлажна униформа, широк халат или тениска, който държи дълга тръба през рамо? РПГ-7 и неговите китайски, ирански и други копия участват в почти всички конфликти от 60-те години на миналия век.

Съветските оръжия с право заслужават достойно място в историята.

Източник: https://nationalinterest.org/blog/the-buzz/the-soviet-unions-5-most-lethal-weapons-war-18853

Петя Паликрушева, превод и редакция за News Front

Коментари:

comments powered by HyperComments