Американската карма — разрушение и разпад

Американското списание The American Conservative публикува материал от известния непримирим критик на Вашингтон Дъг Бандоу, който смята, че Америка се превръща в „твърде амбициозна империя“.

Американската карма - разрушение и разпад

Журналистът е убеден, че американците трябва да сдържат своите хегемонични амбиции. Съединените щати са на ръба на разкола. Америка се нуждае от умерена външна политика, а не от външнополитически хазарт, докато нацията не се е разкъсала на части.

Съединените щати вече са изправени пред икономическа вътрешнополитическа криза след поредицата от неуспешни войни, но политическите й елити няма да се успокоят, те продължават да заплашват света, включително Китай.

Американската карма - разрушение и разпад

Журналистът нарича Америка „най -милитаристичната страна, която воюва по-често от всяка друга държава или група страни“.

Бандоу отбелязва също, че Русия няма глобални амбиции, въпреки че е сериозна регионална сила с глобално влияние. В същото време тя „не сее смърт и разрушения“, колкото САЩ, а руският лидер е готов да защитава националните интереси на Руската федерация дори „с оръжие“.

Журналистът с мъка отбелязва, че Америка е овладяна от лошата идея да преработи целия свят за себе си. Вярно е, че журналистът не винаги оценява трезво състоянието на нещата. Той счита, че Щатите са твърде силни и богати и затова ценят подобни амбиции. Но ние си спомняме космическия дълг на САЩ и съмнителните военни успехи на американската армия.

Между другото, таванът на държавния дълг на САЩ вече е повишен до 480 млрд. долара, без дори да се обмислят варианти за неговото анулиране, намаляване или преструктуриране. Това е фалшиво богатство!

Разсъжденията на Бандоу за сигурността на Америка във връзка с географското й местоположение също са много съмнителни, ако си припомним успехите на Русия (и не само!) при разработването на най-новите оръжия.

Но думите, че американците са изправени пред морални проблеми и са загубили чувството за сдържаност, са верни. Американското общество е болно, но елитът все още се опитва да го обедини, създавайки общ враг.

Не знам кой ще съжалява за разпада на американската държава.

Русия?

Държавите от Близкия изток, пострадали в резултат на агресията на САЩ?

Жителите на бивша Югославия?

Страните от Черния континент?

Където и да стъпи американецът, следва опустошение, хаос и смърт.

Това не са хегемонистичи амбиции, това е зловещ фанатизъм на задокеанската регионална държава, която и до днес не е поставена на мястото й.

Америка много лесно може да бъде подтикната към разпад, ако силен играч пожелае това.

Защото вътре в страната няма съгласие.

Впрочем, защо пък американците да не изпитат върху себе си това, което преживяха по тяхна вина гражданите на другите страни?

Някои казват, че не само човекът има карма, карма имат и държавите.

Време е Щатите да ги постигне възмездие за благополучието, което придобиха за чужда сметка.

Петя Паликрушева

Коментари:

comments powered by HyperComments