Със С-500 Русия създава космически щит, който никой не може да пробие!

Целият свят следи изпитанията на С-500. Защо тази система за ПВО приковава толкова голямо внимание? С-500 не е просто подобрен модел на предишния комплекс; на него са възложени съвсем различни задачи, пише «Чжунго цзюнван».  С негова помощ Русия ще има възможност да създаде „космически щит“, който никой, включително Америка, няма да може да пробие.

Превод от Чжунго цзюнван (Китай):

Със С-500 Русия създава космически щит, който никой не може да пробие!

На 20 юли Министерството на отбраната на Русия анонсира видеоклип, показващ зенитно-ракетната система С-500 Прометеай, използващ нов тип противоракети за унищожаване на въздушни цели. Това е първото появяване на тази нова система за ПВО пред световната общност.

Дебютът на този ЗРК привлече широко внимание.

В гръцката митология Прометей откраднал огъня от Зевс, за да го даде на хората, за което бил прикован към скала, където орел долитал всеки ден и кълвял черния му дроб.

Зенитно-ракетната система С-500 получи името „Прометей”. Това име съответства на трудоемкия процес на „заточване на меча“, продължил повече от десет години.

Експертите правилно предполагаха за новата функция на системата за ПВО — способността й да се интегрира с други ракетни комплекси.

Но има нещо, за което те дори и не се досещаха: С-500 — това не е просто модернизация на предишната система за противоракетна отбрана.

Според компонентите на зенитно-ракетния комплекс С-500 и функционалните характеристики Русия го позиционира като „стратегическа система за ПВО“.

Системите за ПВО обаче ще трябва да се справят не с конвенционални бойни самолети и ракети, а директно със стратегически бомбардировачи, стратегически разузнавателни самолети, междуконтинентални балистични ракети, хиперзвукови ракети и дори нискоорбитални спътници.

Коментаторът Юнис Дар, говорейки за предимствата на С-500, отбеляза, че системата е проектирана да противодейства на най-модерните самолети на НАТО, включително F-35 Lighting II и F-22 Raptor.

Руски военни експерти заявиха, че характеристиките на зенитно-ракетната система С-500 предполагат, че тя също ще може да противодейства на някои видове оръжия, които ще бъдат разработени в бъдеще.

В Европа НАТО, водено от САЩ, постоянно оказва натиск върху Русия. Съединените щати дори инсталираха в Полша системата за противоракетна отбрана Aegis, способна както за защита, така и за настъпление. Със създаването на космическите сили на САЩ и други, заплахата в космоса нараства ежедневно.

Гигантската американска система за противоракетна отбрана също държи Русия «в крак с времето». Американската система за противоракетна отбрана включва не само космическата система за прихващане, отговорна за задачите за прихващане в активния край на траекторията, противоракети с шахтно базиране GBI, отговорни за прихващането в средната част на траекторията, система за прихващане при морско базиране, но също така и система за противовъздушна отбрана Patriot, която отговаря за прихващане в края на траекторията, противоракетната система THAAD и други оръжия. Това несъмнено оказва още по-голям натиск върху Русия.

За да излезе от тази задънена улица, да си осигури собствено предимство и да постигне нов стратегически баланс, руските военни трябваше да направят нов избор при разработването на системата за противовъздушна отбрана С-500. Това наложи съответните разработчици да се изкачат на върха на технологиите за ПВО и ПРО, за да получат по-печеливш „източник на огън“.

Държавните изпитания на зенитно-ракетната система С-500 са към края си и скоро комплексите ще бъдат приети от войските. Така Русия ще може да изгради по-плътна противовъздушна и противоракетна бариера.

Веднага след като зенитно-ракетната система С-500 бъде пусната в експлоатация, тя ще получи „широк и висок чадър“ от противовъздушната и противоракетната отбрана, като същевременно ще обезпечи не само сигурността на стратегическите цели, но и значително ще увеличи оцеляването на бойното поле и ударната мощ на различните балистични ракети и самолети.

Източник: http://www.81.cn/yw/2021-09/03/content_10085728.htm

Петя Паликрушева, превод и редакция за News Front

Коментари:

comments powered by HyperComments