FT: За газовата криза Европа трябва да вини само себе си


Резкият скок на цените на газа се превърна в заслужено наказание за политиците от Европейския съюз и Великобритания за тяхната късогледство, се казва в статията. Ще успеят ли да поправят грешките си и каква е ролята на Русия в решаването на въпроса за енергийната криза, прочетете в статията.

(редакцията НЕ споделя тезите на авторите, с дадената публикация само информираме читателите си за позицията на британското издание, бел.ред.)

Превод от Financial Times, Великобритания: 

FT: За газовата криза Европа трябва да вини само себе си

Русия често бива изобразявана като мечка. Рязкото покачване на цените на природния газ обаче показва, че сега на нея по й подхожда образът на бик. Природният газ е ключова износна стока за Русия, а в момента той не достига в ЕС. Високото покачване на цените отразява ниските запаси в Европа и силното търсене в Азия. Това дава на Русия необходимите лостове на политическо влияние, които тя охотно използва.

ЕС може да обвинява само себе си.

През последното десетилетие Европейският съюз увеличи зависимостта си от руския газ, въпреки всички предупреждения от САЩ. Междувременно, поради ограничения си износен потенциал, САЩ не могат да компенсират недостига на доставки на втечнен природен газ.

Европейският съюз внася 41% от нужния му газ от Русия. Обединеното кралство внася много малко газ директно от Русия, но като всяка друга страна неизбежно се влияе от колебанията в цените. Както Европейският съюз, така и Обединеното кралство пренебрегнаха ролята на природния газ като преходно гориво при декарбонизацията на икономиката. Едно от последствията е, че през последните десет години обемът на британските газохранилища е намалял с две трети, а сега наличният в тях газ е достатъчен само за четири или пет дни при максимални натоварвания през зимата.

При нормални обстоятелства американският втечнен природен газ служи като защита срещу скоковете на цените. Миналата година американският газ съставляваше 12% от британския внос. Американските терминали за втечнен природен газ вече работят с 95% от капацитета си тази година поради нарастващото търсене в Азия, казаха експерти от Rystad Energy. Това е въпреки факта, че цената на природния газ в САЩ се доближи до 6 долара за 1000 кубически фута.

Рязкият скок на цените на газа се превърна в заслужено наказание за политиците от Европейския съюз и Обединеното кралство за тяхното късогледство. Те могат да поправят грешките си, като разработят ефективни планове за преход към чисти енергийни източници, в които на природния газ ще бъде възложена ролята на преходно и резервно гориво, доставяно не само от руската мечка, но и от американския орел. Това ще принуди Русия да се откаже рогата си.

(редакцията НЕ споделя голяма част от тезите на авторите, с дадената публикация само информираме читателите си за позицията на британското издание, бел.ред.)

Източник: https://www.ft.com/content/1367a53d-975a-4b23-995a-38b028ab2295

Петя Паликрушева, превод и редакция за News Front

Коментари:

comments powered by HyperComments