Полша прие закон за незабавно експулсиране на мигранти

Полша прие закон, който позволява на граничните служители незабавно да експулсират мигранти, преминаващи нелегално границата, съобщава Би Би Си.

Полша прие закон за незабавно експулсиране на мигранти

Одобреното законово изменение трябва да бъде подписано от президента Анджей Дуда.

Граничарите ще имат и правото да отказват молби за международно убежище без разглеждането им.

Правозащитни организации обвиняват Полша, че отблъсква мигрантите в продължение на месеци, независимо че съгласно международното право всеки, който търси международна закрила, трябва да получи достъп до процеса за предоставяне на убежище, дори ако е преминал границата незаконно.

По-рано Варшава и Европейският съюз упрекнаха президентът на Беларус Александър Лукашенко за това, че улеснява притока на хиляди мигранти.

По данни на граничните служби на Полша от август насам са установени над 16 000 опита за незаконно преминаване на границата с Беларус в сравнение с едва 120 за цялата 2020 г.

От началото на лятото Литва и Латвия също отчитат огромно увеличение на мигрантския поток от страните от Близкия изток и Азия, които се опитват да влязат нелегално от Беларус.

Вчера стана ясно, че Полша планира да похарчи над 1,6 млрд. злоти (404 млн. долара) за изграждане на стена на границата си с Беларус в опит да се спре потока от мигранти.

News.bg.

Коментари:

comments powered by HyperComments