TNI: Русия чака своя час, когато се появи възможността, както винаги, тя ще направи своя победоносен ход

Авторът счита, че Русия все още присъства активно в Сърбия. Нейното влияние е станало по-малко видимо отвън, но Русия чака своя час и ще възстанови позициите си. Сръбският елит се нуждае от Москва. А последните събития с енергийната криза в Европа я укрепват в идеята за правилността на ориентацията към Русия.

Превод от The National Interest, САЩ: 

TNI: Русия чака своя час, когато се появи възможността, както винаги, тя ще направи своя победоносен ход

Русия в Сърбия чака своя час, а когато се появи възможността, както винаги, тя ще направи своя победоносен ход.

Наскоро Сърбия и Косово преживяха лека криза в областта на сигурността. Косовското правителство изпрати специални полицейски подразделения до граничните пунктове, които изискват от шофьорите със сръбски номера да ги сменят с временни, когато влизат в Косово. Сърбите, живеещи в Северно Косово, протестираха и блокираха движението, а Сърбия разположи бронирани автомобили и войници близо до границата.

Русия използва този драматичен инцидент като възможност да се върне към сръбските дела. Руският посланик в Сърбия Александър Ботан-Харченко, придружен от сръбския министър на отбраната Небойша Стефанович и началника на Съвместния щаб на сръбската армия Милан Мойсилович, посети гарнизона на сръбската армия, който се намира близо до Косово и беше приведен в повишена бойна готовност.

Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова изрази загрижеността на Русия за ситуацията, нанасяйки «безпокоящи удари» по правителството на Косово, Организацията на Северноатлантическия договор и ЕС за неспособността им да разрешат кризата кардинално.

Последните събития предоставиха на Русия възможността да се върне в Сърбия след периода на известен спад в отношенията им, демонстрирайки, че макар влиянието на Русия в страната да е намаляло, то не е изчезнало напълно.

През 2020 г. сръбско-руските отношения преминаха през труден период и Русия се сблъска с няколко неуспехи в страната. Русия беше недоволна, че Вучич се опитва да разреши спора за Косово с помощта на администрацията на Доналд Тръмп.

Този опит на Сърбия в случай на успех би означавал загуба на един от последните активи на Москва на Балканите. Нерешеният спор за Косово оставя Белград политически зависим от Москва и от ветото й в Съвета за сигурност на ООН. Нещо повече, за Москва това решение се превърна в знак, че Белград иска като цяло да се обърне към Вашингтон. През този период също стана очевидно, че Сърбия е заменила Русия с Китай като основен незападен партньор.

След като неудачно заложи на преизбирането на Тръмп, сега Вучич се страхува от президентството на Джо Байдън, тъй като очаква администрацията да заеме по-строга позиция по отношение на конфликта в Косово, осъждайки Вучич за незаконните му действия в Сърбия и връзките му с Русия и Китай. Така Сърбия частично откликна на посланията на Русия, за да осигури дипломатическа защита от Москва, Белград предприе редица стъпки в тази посока.

На Общото събрание на ООН през декември 2020 г. Сърбия гласува против осъждането на Русия по въпроса за Крим. През същия месец руският външен министър Сергей Лавров посети Белград. По време на визитата си Лавров поднесе венци на Мемориалното гробище на освободителите на Белград и цветя на гроба на патриарха на Сръбската православна църква Ириней, който наскоро почина от коронавирус. И двете събития изпратиха мощни и емоционално заредени послания към сърбите.

Но най-яркият признак, че Белград възобновява отношенията си с Москва, дойде на 1 януари 2021 г., когато руският проект за газопровода „Турски поток“ («Балкански поток» в България) стартира, гарантирайки, че Сърбия и съседна Босна и Херцеговина остават зависими от доставките на руски газ.

Русия и нейният президент Владимир Путин остават популярни в сръбското обществено мнение. Настоящите власти в Сърбия избягват явната антируска политика, за да не загубят подкрепата на проруските избиратели.

Русия ще остане важен играч в Сърбия, който не може да бъде отписан.

Сръбските елити ще използват Русия, за да създадат благоприятен международен и вътрешен имидж за себе си, предполагащ, че Москва стои зад тях.

Да, присъствието на Русия спадна на някои места, но не и в Сърбия.

А Русия ще изчака своя шанс и когато се появи възможността, както винаги, тя ще направи своя силен ход.

Източник: https://nationalinterest.org/feature/serbia-russia-down-not-out-195004

Петя Паликрушева, превод и редакция за News Front

Коментари:

comments powered by HyperComments