Специалният пратеник на САЩ поиска Русия да премахне ракетите, «нарушаващи» ДРСМД

Специалният представител на президента на САЩ по ядреното неразпространение Джефри Еберхардт поиска да се премахнат уж нарушаващите Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег (ДРСМД) руски ракети в Европа.

«Русия вече наруши ДРСМД, разполаргайки ракети. Така че решението се заключава в следното: те да си махнат тези ракети», цитира РИА Новости изявлението му на въпроса за позицията на администрацията на американския лидер Джо Байдън по предложението на президента на Русия Владимир Путин да се въведе мораториум върху разполагането на ракети със среден и малък обсег на действие в Европа.

На 25 септември 2019 г. бе съобщено, че руският лидер е изпратил послание до редица държави, включително и членове на НАТО, което съдържа предложение за въвеждане на мораториум върху разполагането на ракети със среден и малък обсег на действие в Европа и други региони.

Специалният пратеник на САЩ поиска Русия да премахне ракетите, "нарушаващи" ДРСМД

По-късно Путин заяви, че страните от Европа и САЩ все още не са отговорили на изявленията на Москва при условието руските ракети със среден и по-малък обсег да не бъдат разполагани в регионите по света, „сякаш са оглушали.»

През октомври 2020 г. руското външно министерство обяви, че Москва е поканила страните от НАТО да извършат контраинспекции на ракетни съоръжения — руските 9M729 и американските Mk 41.

Петя Паликрушева

Коментари:

comments powered by HyperComments