Северна Македония унищожи и разпиля костите на дедите ни

От двете военни гробища са останали само каменни паметници, на които пише, че това са военни гробища на българската армия. Това каза в предаването «Тази сутрин» по bTV Виктор Стоянов — председател на фондация «Македония».

Северна Македония унищожи и разпиля костите на дедите ни

Както «Труд» писа костите на близо 400 български войници, загинали в Първата световна война, са изринати от две масови погребения заради строителството на магистрала край село Дреново, близо до град Кавадарци в Северна Македония.

Вчера евродепутатът Ангел Джамбазки сигнализира ЕК и лично нейния председател Урсула фон дер Лайен за поругаването на българските гробове.

Виктор Стоянов припомни, че тези две военни гробища са официално регистрирани в министерството на отбраната на република България и са в памет на близо 400 български войници, загинали през Първата световна война за свободата на българите в Македония.

«Костите на нашите деди са унищожени и разпилени. Там са погребани млади войници», отбеляза Стоянов.

За случая са уведомени външното ни министерство, министерството на отбраната, както и посолството ни в Скопие.

«Очакваме ООН да направи разследване и да установи нарушена ли е Женевската конвенция от страна, която я е подписала. Това е отговорност изцяло на РС Македония», смята Виктор Стоянов.

По думите му санкциите, които са предвиждат по Женевската конвенция са индивидуални те са парични, а при по-сериозни нарушения може да се стигне до Трибунала в Хага, а в общ план страната може да изгуби членството си в ООН.

 

Коментари:

comments powered by HyperComments