Путин: САЩ извършват грешка, удрят по собствения си долар

Съединените щати извършват грешка, използвайки долара като инструмент за санкциониране, каза руският президент Владимир Путин. Според него в много страни, които наблюдават подобна ситуация, „възниква тревога“ и започват да намаляват своите доларови наличности.

Путин: САЩ извършват грешка, удрят по собствения си долар

«Струва ми се, че САЩ извършват голяма грешка, използвайки долара в качеството му на санкционен инструмент. А правят това, защото предотвратяват плащания в долари за санкционирани продукти.

Просто не е възможно да получим пари от клиенти за доставена продукция в долари. 

До какво води това?

Принудени сме просто, ние нямаме друг избор, ние просто сме принудени да преминем към плащания в други валути», заяви президентът на Русия в интервю за CNBC, думите му цитира пресслужбата на Кремъл.

При това другите страни, които използват долара в качеството му на резервна валута и инструмент за плащания, «виждат какво се случва», добави Путин.

«В самите тях възниква тревога, че доларът може да бъде използван и спрямо тях по същия начин. И те също започват да съкращават и своите доларови авоари, а и като единица за плащане», каза той.

В резултат дори близките партньори и съюзници на САЩ в своите резерви съкращават дела на долара, подчерта главата на руската държава, наричайки това «ститистически факт».

Той припомни, че Русия съкращава доларите в резервите си, а също се старае да премине към плащания в национални валути, макар това не винаги да е възможно.

«В тази връзка може да се каже, че САЩ режат клона, на който стоят, защото това е абсолютно конкурентно преимущество на долара в качеството му на универсална резервна световна валута, те го подриват по този начин, в интерес на моментната политическа конюнктура нанасят ущърб на своите стратегически икономически интереси», констатира Путин.

По време на интервюто той също изрази мнение, че доларът подрива позициите в качеството си на световна резервна валута, а обемите на плащанията в долари намаляват.

Петя Паликрушева

Коментари:

comments powered by HyperComments