Безпредел: Поредни обвинения на ЕП към Русия

Комисията по външните работи на Европейския парламент заяви, че Русия уж е замесена в отслабването на архитектурата на контрола на конвенционалните оръжия в Европа. Това се посочва в проекторезолюцията, представена в предварителния доклад на комисията по прилагането на Общата политика за сигурност и отбрана. Редакцията се запозна с документа.

Безпредел: Поредни обвинения на ЕП към Русия

«Европейският парламент … призовава за подкрепа в областта на укрепването и запазването на архитектурата на контрола на конвенционалните оръжия в Европа в контекста на постепенното му отслабване на фона на оттеглянето на Русия от Договора за открито небе», уточнява комитетът, но без да споменава причините за съответното решение Москва.

Проектът на резолюция приветства също удължаването на СТАРТ III и изразява съжаление за прекратяването на ДРСМД.

В договора се говори за заплахите, с които в една или друга сфера се сблъсква ЕС. Например, става дума за пандемията от коронавирус и последствиято от нея, за «все още неспокойното съседство, както на Изток, така и на Юг», милитаризацията и «злонамерените» операции в киберпространството.

В същото време в документа се изброяват вариантите на противопоставяне на съществуващите предизвикателства и методите на укрепване сигурността на Европа. В това отношение европарламентът счита за целесъобразо в това число да установи стратегически диалог между ЕС и САЩ, а също «осезаемо да развива партньорството» между ЕС и НАТО.

През май 2020 година бившият американски лидер Доналд Тръмп обяви за излизането на САЩ от Договора за открито небе (ДОН) във връзка уж с неспазването на установените регламенти от страна на Русия. През ноември същата година Вашингтон официално излезе от споразумението.

На свой ред през януари 2021 година МВнР на Русия обяви за пуска на вътредържавни прецедури по излизането на страната от ДОН. Както обясниха тогава от външнополитическото ведомство на Русия, САЩ са решили да излязат от споразумението под «измислен предлог», което подрива баланса на интереси на участниците и доверието към ДОН като инструмент за укрепване на сигурността.

През юни президентът на Русия Владимир Путин подписа закон за денонсацията на Договора за открито небе.

Петя Паликрушева

Коментари:

comments powered by HyperComments