Al Jazeera: С «Кримска платформа» Украйна се опита да скрие военните си престъпления в Донбас

Стратегията на „Кримската платформа“ може да бъде формулирана по следния начин: „врагът на моя враг е мой приятел“. Авторът изглежда е съгласен с това твърдение, затова се опитва да разбере какви цели преследват участниците. Оказва се, че лидерът на кримските татари играе заедно с Турция, а тя от своя страна вербува бойци за войната в Донбас … Но каква роля е отредена на Зеленски в този театър?

Превод от Al Jazeera (Катар): 

Al Jazeera: С "Кримска платформа" Украйна се опита да скрие военните си престъпления в Донбас

На 23 август в Киев се проведе срещата на високо равнище, наречена „Кримска платформа“, посветена на 30-ата годишнина от независимостта на украинската държава. На събитието присъстваха високопоставени чиновници от страните от Европейския съюз, както и президентите на Полша, Литва, Естония, Словакия и Латвия. Президентът на България Румен Радев изпрати на мероприятието служебния външен министър.

В резултат на сесиите участниците приеха съвместна декларация, в която осъдиха Русия за така наречените „престъпления“, включително нарушаване правата на кримските татари, живеещи на полуострова. Основното послание на текста е твърдението, че Крим е украинска територия.

На първо място се поставя под въпрос искреността на намеренията на президента на Украйна Владимир Зеленски по отношение на новата дипломатическа инициатива. Според високопоставени източници в Москва тази инициатива е напълно „пропита“ с геополитическите интереси на западните страни.

Киев изглежда продължава да използва кримските татари, както и силните си отношения с Турция, за да си върне Кримския полуостров и да възстанови суверенитета си в региона.

Една от най-ярките фигури, подкрепила идеята за провеждане на „Кримска платформа“, е лидерът на кримските татари, депутатът от украинския парламент Мустафа Абдулжемил Киримоглу.

Както се отбелязва в руските кръгове, неговата дейност през целия му живот ни позволява да говорим за по-голямата му принадлежност към турците, отколкото към кримските татари. Международните издания също твърдят, че много от действията на Киримоглу противоречат на неговата етническа принадлежност, тъй като отговарят на интересите на турците, особено през периода, когато Крим беше част от Украйна.

Руските източници посочват политиката на репресии срещу жителите на полуострова, а именно наказателните мерки, предприети от Киев.

Според тях приетата от Украйна стратегия по този въпрос може да се сведе до популярната поговорка: „Врагът на моя враг е мой приятел“. Това се доказва от формата на събитието. То едва ли е дало надежда на кримските татари за светло бъдеще, ако Крим наистина се върне в Украйна.

Москва обвинява Киев, че е включил „агресията срещу кримските татари“ в дневния ред на срещата на върха като част от информационна кампания, провеждана от Запада за демонизиране на Русия. Този проблем е нова причина за дискредитиране на страната в международната преса.

Киев вижда ползи за себе си и своя съюзник, Съединените американски щати, в новия дневен ред, тъй като по този начин ще може да постигне две цели.

Първо, Вашингтон може да продължи да се намесва в страните от региона, и второ, Украйна ще може да скрие военните си престъпления в Донбас.

Както отбелязват в руските кръгове, участието в срещата на върха на протурските депутати — Мустафа Киримоглу и Илми Умеров — потвърждава, че опитите на Анкара да вербува бойци за участие във войната в Донбас под лозунга „Крим принадлежи на Украйна“ не са регионални, а националистически и повдигат още въпроси относно последните събития в Украйна.

В очите на Москва това международно събитие беше по-скоро театър, отколкото политическа необходимост и в по-голяма степен демонстрира интересите на Запада, отколкото на Украйна.

Според източници в Москва, Киев има много нерешени вътрешни проблеми и забавянето на тяхното решаване ще доведе до по-нататъшно влошаване и дестабилизиране на ситуацията в страната.

Причината за това според руските среди е регресията в провеждането на реформите, свързани с изолацията на управляващата олигархия и „борбата с корупцията“, както и презрението, проявено от украинския президент и най-близкото му обкръжение, да не говорим за продължаващия военен конфликт в Донбас, който Украйна изглежда не се стреми да разреши мирно.

Източник: https://www.aljazeera.net/blogs/2021/10/6/%D9%85%D9%86%D8%B5%D8%A9-%D8%A7%D9%84%D9%82%D8%B1%D9%85-%D9%87%D9%84-%D8%AA%D8%AC%D9%85%D9%91%D8%B9-%D9%84%D9%84%D9%87%D8%AC%D9%88%D9%85-%D8%B9%D9%84%D9%89-%D8%B1%D9%88%D8%B3%D9%8A%D8%A7

Петя Паликрушева, превод и редакция за News Front

Коментари:

comments powered by HyperComments