US сенатор нелепо: Русия и Китай нарушават нашите правила на международния ред

Лидерът на републиканското малцинство в Сената Мич МакКонъл изрази недоволство от политиката на администрацията на Джо Байдън спрямо Русия, Китай и редица други страни. Редакцията се запозна с позицията на политика, която той изрази като част от речта си в Конгреса.

US сенатор нелепо: Русия и Китай нарушават нашите правила на международния ред

„По отношение на такива практически равни конкуренти като Русия, грубият език на предизборната кампания на Байдън беше заменен с безизходна дипломатическа реторика на неговата администрация“, каза Макконъл, обвинявайки Москва в „манипулиране на енергийните пазари“ и „злонамерена дейност в интернет“.

Политикът спомена няколко други държави, които „пренебрегват т. нар. Основан на правила международен ред“- Китай, Иран и Северна Корея.

„Най-важното е, че празната реторика на администрацията по никакъв начин не съдейства за сдържането на нарастващата заплаха от комунистически Китай“, подчерта той.

Сенаторът каза, че предложеният бюджет на администрацията на Байдън «изобщо не отговаря» на необходимостта на САЩ да се конкурират сериозно с Китай и Русия. Според него представителите на Демократическата партия искат да похарчат трилиони долари за «социалистически устремления» в страната, оставяйки военнослужещите в чужбина на произвола на съдбата.

„Без преувеличение, демократите в Сената оставиха в безизходица месеци наред най-важния инструмент на Конгреса за въздействие върху политиката на отбраната — исторически подкрепения от двете партии законопроект за бюджета за отбрана“, добави Макконъл.

По-рано беше съобщено, че Камарата на представителите на САЩ одобри проектобюджета на страната за отбрана за 2022 г. Сега документът трябва да бъде разгледан от Сената.

Петя Паликрушева

Коментари:

comments powered by HyperComments