Шрьодер: „Русия е надежден доставчик на газ повече от 50 години»


Москва първоначално беше принудена да запълни собствените си хранилища за съхранение на газ поради изминалата студена зима, пише Герхард Шрьодер в изданието Handelsblatt, отбелязвайки, че въпреки това износът на руски газ е достигал рекордни нива.

Шрьодер: „Русия е надежден доставчик на газ повече от 50 години"

„Русия е надежден доставчик на газ повече от 50 години, оставайки такава дори по време на истинската Студена война.

Образът на врага на Студената газова война не подхожда на Русия“, пише бившият канцлер.

Политикът също отбеляза, че очаква стабилизиране на газовия пазар в близко бъдеще.

По-рано съобщихме, че до края на годината „Северен поток 2“ няма да получи разрешение за въвеждане в експлоатация, съобщава Deutsche Wirtschafts Nachrichten, позовавайки се на главата на германския енергиен концерн Uniper Клаус-Дитер Маубах. Според него през 2021 г. тръбопроводът, който върви по протежение на дъното на Балтийско море няма да може да помогне на Европа с нормализирането на цените на синьото гориво. Той също така отхвърли спекулациите, че Русия е някак свързана с увеличаването цената на газа.

"Северен поток 2" тази зима няма да може да помогне на Германия

Германският енергиен концерн Uniper счита, че тази година Северен поток 2 няма да получи разрешение за въвеждане в експлоатация, съобщава Deutsche Wirtschafts Nachrichten.

„Доколкото знам, сертифицирането на тръбопровода така или иначе ще отнеме толкова време, че няма да може да ни помогне тази зима“, каза ръководителят на компанията Клаус-Дитер Моубах.

Факт е, че понастоящем в ЕС има малко синьо гориво и то е много скъпо.

Тръбопроводът, който минава по дъното на Балтийско море, може да помогне за нормализиране на цените, обяснява германският вестник.+

Петя Паликрушева

Коментари:

comments powered by HyperComments