Русия и Китай са несъкрушимият стълб на световната геополитика!

Изтокът или западът, Америка или Азия, равенство на цивилизациите, според китайците или първи англо — американците /АА/, аслед тях всички останали, САЩ или Китай? Това е въпросът, който ражда страха от Поднебесната.

Русия и Китай са несъкрушимият стълб на световната геополитика!

От това си изпати и нашата Кристалина Георгиева. Да си отдъхнем, остава си на поста. Отговорът на въпроса е в американското счетоводство.

САЩ са 5 % от населението на земята, а потребяват близо 20% от световните ресурси. Бързият ръст на Китай и Индия застрашава силно американската консумация.

Тук има две решения – да си намалят апетита или да тръгнат на конфронтация. Те избраха второто. Тръгнаха с ултиматуми и разпалиха търговска война с китайците.

Нищо не излезе.

Не се намали американското отрицателно търговско салдо, защото американците нямат стоки, които да изнасят за Китай.

„Поясът и пътя“ разклати окончателно здравето на Лондон и Вашингтон, защото глобализация по западному означаваше тотално подчинение, ако не монополизация от транснационалните АА компании на световната икономика, а китайците опасват света с комуникационни, транспортни, производствени и логистични връзки в контра на АА.

Оказва се, че АА навлизат в зоната на китайските интереси. Какво доживяхме. Американците са аут от Африка, югоизточна, средна Азия и южна Америка. Досега беше точно обратното.

Китайската икономическа система се налага над западната, защото при тях планът е стратегия, а пазарът — тактика, докато при западняците пазарът е всичко и в момента му сърбаме попарата. Вижте цените на енергията, вижте празните рафтове в Англия.

Така се заражда в главите на АА тревогата за тяхното световно господство. И отново познати приказки.

Китайската комунистическа партия била лоша, китайският народ хубав. Нещо познато ще напомня и за Русия.

Путин е лош, а руският народ нямал грешка. Пинизи за навници. Английският геополитик Маккиндер преди 100 години е казал: Който владее световния остров Евроазияq той ще владее света!!

Русия и Китай се оказват несъкрушимият стълб на английската и световна геополитика!

Петър Цъклев

Коментари:

comments powered by HyperComments