Проф. Кантарджиев: Министър Кацаров трябва да понесе отговорността си за смъртните случаи

Защо страната ни е на водеща позиция по смъртност от COVID, има ли достатъчно лекарства за тежките случаи в болниците, откри ли анализа на служебния министър Стойчо Кацаров

Проф. Кантарджиев: Министър Кацаров трябва да понесе отговорността си за смъртните случаи

защо умират толкова много заразени? Тези въпроси зададохме на проф. Тодор Кантарджиев. Попитахме и защо не се предприемат по-драстични мерки след като болниците са пълни, а броят на заразените с коронавирус расте.

— Проф. Кантарджиев, защо не се затягат мерките в София, след като болниците са пълни?
— Националният план за справяне с пандемията предвижда някои мерки при преминаване на различни прагови числа на заболеваемост с 14-дневна давност за 100 хил. от населението. Столицата и някои други големи градове засега са на гранична стойност към преминаване в по-висока степен на епидемично разпространяване. Засега сме в първата седмица, в която има някои от проявите на дифузно разпространение на епидемичния процес в столицата. Това до известна степен се дължи на вземането на някои навременни мерки и на засилване на контрола.

— Имате ли данни за процента ваксинирани в столицата?
— 51% от столичните лекари и сестри са със завършена ваксинация, учителите — над 27% са ваксинирани и при потребителите на домовете за социално услуги този процент е около 30. Това води до забавяне на епидемичния процес. Лично аз никога не съм споделял оптимистичните изказвания и послания на настоящото Министерството на здравеопазването. Това което обсъждахме на заседание на Общинския оперативен щаб е затягане на контрола. През последните седмици са направени 288 проверки в детските градини и 552 проверки за носене на маски в градския транспорт, като са съставени 42 протокола за неправилно носене на маски и са наложени глоби. Правят се проверки и в хранителните магазини, моловете и фитнес залите. Най-важното е да се убеждават хората, че трябва да се спазват мерките, а не да се говори с лозунги, че няма опасност и всичко е под контрол, защото не са така.

— Расте ли броят на карантинираните ученици?
— В училищата 3,6% от паралелките са карантинирани поради възникване на инфекция и разпространението u в тях. Това са 235 паралелки, голяма част от тях вече излизат от карантина. Учителите, които са болни и са поставени под карантина, са 0,06%. Засега това говори, че яслите и детските градини продължават своята нормална работа, а училищата по места ще помислят за контрол на някои мерки и евентуално преминаване на ротационен или друг принцип за намаляване на епидемичното разпространение.

— Сякаш се избягват проверките по заведения, а голяма част от тях работят и след 23 часа. Това заради страха от протести ли е?
— Тези въпроси трябва да бъдат отправени към МЗ, защото Планът за справяне с пандемията от COVID-19 е план на Министерски съвет. МЗ е органът, който трябва да налага мерките за цялата страна или по области. Прехвърлянето на отговорността на директорите на учреждения и училища или на местните власти считам за неуместно.

— Все пак РЗИ-София е част от към Столичния щаб. Какво прави в случая тази инспекция?
— РЗИ е отговорник за контрола за спазване на мерките в болничните заведения и в ДКЦ-тата. Мога да кажа, че се справя много добре с имунизацията, като ежедневно повече от ? от ваксините в страната се правят на територията на Столична община. За последните дни половината от поставените нови ваксини се правят в столицата, което мисля, че е много голям успех. Още един успех за работата на колегите от РЗИ, медицинският персонал на ДКЦ-тата и бърза помощ са изнесените имунизационни кабинети, където 28 383 столичани успяха да се ваксинират. Като експерт в областта, работещ повече от 7 години като ръководител на Експертния консултативен съвет по надзор на имунопрофилактиката в страната, мога да кажа че бракуваните 768 дози ваксини в Столична община е един много голям успех при поставянето на над 600 хил. ваксини.

 — Има ли опасност България да бракува много ваксини?
— Лично мен много ме вълнува и ме боли за безотговорното отношение на някои чиновници в МЗ. Това, което прочетох в медиите за даряване на ваксини на РСМ, които там били унищожени поради минала годност ми причини болка — професионално и като гражданин. Въпросът за ваксините е отговорност на министъра на здравеопазването. Той освободи щаба по ваксинирането, който в първите месеци на недостиг на ваксини направи така, че всички ваксини, които идваха, те бяха по 10-15-22 хил. на седмица, веднага да бъдат поставени. Сега едно много голямо количество ваксини стоят и чакат желаещите да се ваксинират, след като през април започнаха регулярните доставки.

— Има ли опасност да се стигне до там да се поставят ваксини с изтекъл срок на годност?
— Това е невъзможно. Може би говорите за едни грешни непрофесионални послания от страна на МЗ по отношение удължаване на срока на годност. Сроковете за годност на ваксините на Pfizer, които са в нашата страна, са съобразени с данните, които фирмата производител имаше за евентуална годност при една новопроизведена ваксина. Аз ви гарантирам като специалист, че при правилно съхранение, ваксините има годност в продължение не на месеци, а на още година най-малко. Това е заради технологията, по която те са направени. Лично аз, когато поставих третата доза, я направих с ваксина, за която беше обявено, че срокът u е удължен. След като аз съм си направил такава ваксина, мога да уверя с примера си и гражданите, че няма нищо опасно във връзка с това продължение, което го прави европейският регулатор, а не някои наши чиновници.

— Истина ли е, че в момента в болниците няма ремдесивир?
— Тези въпроси трябва да се отнасят към министър Кацаров, които по силата на Закона за здравето отговаря за снабдяването с лекарства особено по време на епидемия. С решение на МС епидемичната обстановка в нашата страна се продължи и в момента сме именно в такава обстановка, която дава много големи възможности на министъра на здравеопазването да предприема мерки за снабдяването с лекарства. Всичко е в пълномощията на министъра. Прехвърлянето на отговорност към щабове, областни управи и други чиновници мисля е бягство от отговорност, защото смисъла на Закона за здравето е, че министъра е отговорен за мерките в епидемична ситуация. Това е разбирането ми като лекар и като човек, който дълги години ръководи националния център и работи в системата на здравеопазването точно в областта на контрола на инфекциите.

— Кажете като лекар с дългогодишен опит, защо има толкова много смъртни случаи и защо България е на едно от челните места по смъртност от COVID?
— По време на първата вълна, пролетта на 2020 г., имаше около стотина починали. Това беше благодарение на епидемичните мерки, които взехме в момент, когато здравната система не беше подготвена за посрещане на коронавирусна епидемия. Мисля, че добре справихме чрез нефармакологични мерки при липса на лекарства, ваксини и кислород по болниците.

— Тогава имаше упреци, че затворихте цялата страна без да има болни хора.
— Да, упреците са много резонни, защото бяха задавени лятото на 2021 г., когато коронавирус нямаше. Сега много се учудвам от въздържаността на журналистите, които не задават никакви въпроси, при положение, че има по над 100 умиращи на ден. Говоря за втората вълна — есента на 2020, когато нямаше ваксини и смъртните случаи, за съжаление достигнаха до 200 на ден. Октомври миналата година имахме два пъти по-малко смъртни случаи отколкото сега — починалите през месец октомври 2020 г. бяха толкова, колкото са за една седмица през месец октомври 2021 г. Мисля, че това трябва да бъде анализирано и някои чиновници от МЗ включително и министъра, трябва да си направят изводи. Затова защо има толкова много смъртни случаи беше направен цял анализ на Националния център по обществено здраве и анализи, от който аз не можах нищо да разбера. Такъв анализ имаше шумен пиар от министър Кацаров, той искаше да търси някакви отговорности. Сега, когато умиращите от ковид са повече от тези, през третата вълна, не знам дали той ще потърси някаква отговорност от себе си и екипа си.

— Не ви ли се струва, че Кацаров търси преди всичко политическа отговорност?
— Да, той търси политически отговорности и взима някакви политически решения. В момента не се изпълнява планът на МС, предложен от министър Кацаров и приет от МС, което като гражданин ми учудва много.

— Какво от този план не се изпълнява?
-Според плана, държавата навлиза или ще навлезе в тъмно червената област, когато броят на новосъобщените случаи на COVID-19 на 100 000 души от населението през последните 14 дни е 500 и повече на 100 000. Планът стоеше много смело и самохвално на първата страница на министерството до момента, когато се разбра, че няма да бъде спазван и изчезна от първата страница.

— Нямате ли усещането, че в момента вземането на мерки заради поредния пик на пандемията, или по-скоро невземането на мерки, е политически въпрос?
— Невземането на мерки лично мен много ме притеснява. Аз съм привърженик на навременните и спазвани мерки, но не мерките, свързани с пълно затваряне. Мерки с ползване на маски, ползване на еднопосочност на движението в публични места и несъбирането на много хора, за мен са напълно достатъчни, въпреки че исторически тези мерки са стари. В момента най-добрата мярка беше тази за масовото ваксиниране. За съжаление 130 дни бяха пропилени, особено летните месеци, когато можеше хората да се ваксинират без риск да се заразят събирайки се пред имунизационните пунктове. Тогава трябваше да се каже това, което сега се опитват да казват от днес за утре — ако сте ваксинирани ще ходите на пълни кръчми, на пълни концертни зали. Това се казва лятно време, за да знаят хората, че есента поради факта, че ще започнат да се увеличават случаите, в ресторанти, нощни заведени, концертни зали, опери ще бъдат пускани ваксинирани хора.

— Оказа се обаче, че и ваксинираните се заразяват, разболяват се и заразяват.
— Това е тема, която не искам да коментирам. Това е тема, която широко се пропагандира от министерството в момента без да се направи никаква система да се контролира дали всички ваксини, които са записани и са вкарани в националната статистика за ваксинирани срещу COVID лица, са извършени. Това има как да се установи, ако се вслушат в мнението на специалистите. Когато един човек с деклариран завършен цикъл на ваксинация преди повече от 14-15 дни от последната ваксина, влезе с доказан коронавирус трябва да му се вземе кръв и ако няма антитела значи не е ваксиниран.

— Нали част от хората не изграждат антитела.
— Да, има такъв процент, но много, много висок ми се вижда този процент на неизградилите антитела.

— Има ли опасност да се сбъдне прогнозата на професор Илко Гетов, че България, заради това че хората не искат да се ваксинират, ще се превърне в една забранена за европейците дестинация?
— С професор Гетов работим заедно от повече от 25 години и мога да кажа, че е много прозорлив човек и много добър специалист. Той е представител на нашата страна в Европейския регулатор ЕМА и мисля, че той не говори неща, които преди това не е премислил. Напълно съм съгласен с неговото мнение.

Нашият гост
Професор Тодор Кaнтарджиев е завършил МА-София през1981 г. От 1988 г. е в НЦЗПБ, последователно е ръководил лабораторен сектор, лаборатория, обединена лаборатория и от 1992 г. — Отдел микробиология. През 1986 г. придобива специалност Микробиология, през 2001 г. придобива специалност Клинична имунология и през 2004 г. специалност Епидемиология на инфекциозните болести. Доктор по медицина е от 1991 г. Доктор на медицинските науки е от 2008 г. Има множество специализации в чужбина.
Една от първите задачи на Стойчо Кацаров като временен здравен министър бе да пенсионира проф. Кантарджиев като шеф на Националния център по заразни и паразитни болести.
В момента Кантарджиев е консултант на Столична община по ваксинационния процес.

Труд

Коментари:

comments powered by HyperComments