Локомотивът на историята няма заден ход

Длъжностното лице, изпратено от Вашингтон в Москва, очевидно не отговаря на мащаба на проблемите и възможностите, които съществуват в отношенията между двете най-големи военно-политически сили в света.

Локомотивът на историята няма заден ход

Руската преса твърде сдържано съобщи за посещението в Москва на заместник-държавния секретар на САЩ по политическите въпроси Виктория Нюланд.

„Разговорът със заместник-държавния секретар на САЩ Виктория Нюланд беше „изключително откровен“, но засега позициите на страните не си пасват добре», каза заместник-външният министър Сергей Рябков след почти два часа консултации.

„На този етап цялата тази ситуация с визите, с консулската работа, с присъствието на дипломатически персонал — руски в САЩ и американски в Русия — не се подобрява. Говорихме много откровено по тази тема с Нюланд.»

Според него „позициите на страните не се стиковат добре. Американците не слушат нашата логика и нашите изисквания. Но въпреки това разговорът беше полезен.»

При пристигането си в Москва Нюланд обяви, че основната тема на предстоящите преговори в Москва ще бъдат стабилните и предвидими отношения между Русия и САЩ. Съобщава се също, че помощникът на президента Юрий Ушаков ще се срещне с Нуланд, докато тя няма планове да се свързва с президента Владимир Путин. На 13 октомври е планирана среща на Нюланд със заместник-главата на администрацията на Кремъл Дмитрий Козак.»

Резултатът от първия ден на общуване с американския емисар беше съвсем естествен и следователно очакван.

Нюланд не е птица за подобен повод, за да донесе в Москва някакви пробивни инициативи.

И ако във Вашингтон са изходили от обичайната си арогантност, тоест така са «объркали бреговете», че са решили, че Нюланд ще отвори всички врати на Кремъл с крак, тогава грубо са сгрешили.

Днешната Русия съвсем не е онази, която им се иска на САЩ, а още повече съвсем не прилича на марионетъчната Украйна.

Т.е. пристигането на човек от Държавния департамент на САЩ по никакъв начин не може да направи твърде голямо впечатление на руското ръководство.

Във всеки случай никой няма да се изпъте в мирно и да козирува пред инструкциите й, както това традиционно се прави от Киев.

Що се отнася до тоналността на първия ден на преговорите, съдейки по изявленията на Сергей Рябков, усещането е, че Вашингтон не е готов дори за минимални компромиси с Руската федерация, включително по най-геополитически неутралните, по същество, протоколни въпроси. Подобно на реда на работа и броя на дипломатическите мисии.

В светлината на този факт по-нататъшната «размяна на мнения» на това ниво едва ли ще бъде по-конструктивна. Особено по темата за Украйна, за който въпрос отговаря Дмитрий Козак в Кремъл. Залогът за това са сами по себе си куците пълномощия на Нуланд, които изглежда се ограничават единствено до проучване на ситуацията в Москва.

Това обаче не означава, че в хода на настоящите разговори темата за по-нататъшното развитие на двустранните контакти, включително на по-високо ниво, не може да бъде засегната. Във всеки случай неотдавнашната среща на руския и американския президент в Женева не изключва подобно продължение. И доказва, че нищо не е невъзможно в руско-американските отношения.

Нещо повече, от момента на тази среща настъпиха и продължават да се случват много сериозни и глобални промени в света — от изтеглянето на САЩ от Афганистан до изместването на центъра на тежестта на американската геополитика към Далечния изток. Всичко това в своята цялост се проектира по най-директния начин върху американско-руския диалог. Поне това е достатъчна причина да се разглеждат отношенията между Русия и САЩ, включително дългосрочните, от малко по-различна гледна точка от преди.

Нюланд несъмнено ще докладва подробно във Вашингтон за резултатите от сондажа си. А след резултатите от това посещение не може да се изключи, че страните ще пристъпят към изработването на „пътна карта“ за по-нататъшните си контакти на по-високо ниво. Необходимостта от която обективно произтича от жизненоважните геополитически интереси както на Руската федерация, така и на Съединените американски щати. Които, ако оставим настрана непродуктивния, особено в отношенията с Русия, американският навик да „хегемонят“ по всякакъв повод, в много отношения съвпадат.

Във всеки случай, фактът, че след посещението си в Москва, Виктория Нюланд не планира, според старата американска традиция, веднага да отиде в Киев, за да свери часовника, което би било съвсем логично, предвид нейните дългогодишни и близки отношения с украинското правителство, вдъхва известен оптимизъм.

«След посещението в Москва на 14 октомври, Нюланд ще отпътува за Бейрут, Ливан, където ще се срещне с представители на правителството и гражданското общество, а на 15 октомври ще отпътува за Лондон», добави Държавният департамент.

Доколкото може да се разбере, Русия е готова да отиде достатъчно далеч в посока на търсене на точките за сглобяване на двустранните отношения на принципно ново качество. Следователно всичко в крайна сметка ще зависи от гъвкавостта на позицията и добрата воля на Вашингтон.

А това от своя страна зависи от това как в чужбина разбират същността на промените в света и невъзможността Америка да влезе два пъти в една и съща река по пътя на своята световна хегемония.

Човечеството вече премина през тази спирка по пътя си към бъдещето.

А локомотивът на историята няма заден ход.

Юрий Селиванов, специално за News Front
Петя Паликрушева, превод и редакция

Коментари:

comments powered by HyperComments