Герхард Шрьодер: Ситуацията със САЩ е шизофренична, на другите забраняват да търгуват с Китай, а самите те го правят усилено»


Според Герхард Шрьодер истинската причина за покачването на цените на газа се крие в увеличеното търсене, тенденциите на пазара и метеорологичните условия. Бившият канцлер подчерта, че пазарната конюнктура, която рязко се е увеличила след прекъсванията на доставките, причинени от пандемията на коронавируса, е оказала решаващо влияние върху цените, пише изданието Handelsblatt.

Герхард Шрьодер: Ситуацията със САЩ е шизофренична, на другите забраняват да търгуват с Китай, а самите те го правят усилено"

В тази светлина възниква въпросът кой може да доставя газ за Европа на достъпни цени, пише Шрьодер, като отбелязва, че в момента лъвският дял от синьото гориво се доставя на европейска територия по мрежата на газопровода (от държави като Русия и Норвегия). Алтернативен вариант би могъл да бъде закупуването на втечнен природен газ от САЩ, но ситуацията с „газа на свободата“ сега е такава, че на него не може да се разчита, отбелязва бившият канцлер: Вашингтон ще преориентира доставките си на втечнен природен газ от Европа към Китай, като е увеличил четирикратно износа си за Китай през периода от януари до август 2021 г.

„От една страна, САЩ изискват от Европа да намали търговията си с Китай, а от друга страна, те използват възможността да продават изгодно своя газ не на Европа, а на КНР“, отбелязва Шрьодер.

Петя Паликрушева

Коментари:

comments powered by HyperComments