Екс-германски канцлер: Най-добре за Европа е да има възможно най-много газопроводи


Разсъждавайки за ролята на новия газопровод „Северен поток 2“, Герхард Шрьодер подчертава в статията си за изданието Handelsblatt, че би било най-добре за Европа да има възможно най-много нови газопроводи. Причината за това е не само надеждността и по-ниските разходи в сравнение с втечнения природен газ, но и фактът, че газът ще помогне на Европа да намали емисиите на въглероден диоксид.

Екс-германски канцлер: Най-добре за Европа е да има възможно най-много газопроводи

По-рано съобщихме: «Забележителен» във всички отношения материал бе публикуван в немското издание Handelsblatt. В него авторът Изабел Вермке, лее дитирамби за партията «Зелените» и либералите от СвДП и ги призовава със съвместни усилия да стиснат за гърлото едва ли не всички автократи по света, имайки предвид на първо място Русия и Китай.

Новата коалиция в Германия е готова да погребе вече завършения "Северен поток 2"?

Най-интересното тук е, че дори икономическите интереси на страната, а оттам и на обикновените германци, отиват на заден план. В борбата за „зачитане на правата на човека“ новата коалиция е готова да погребе вече завършения „Северен поток 2“ на морското дъно.

„Това е възможно дори въпреки германските икономически интереси. Дори и да си затворим очите пред моралните аспекти, икономиката не може да функционира устойчиво с участието на играчи, чиято политика се основава на насилие“, пише Вермке.

Така излиза следното: не се интересуваме от собствената си икономика, предпочитаме да се месим в делата на други държави. В същото време авторката е уверена, че повечето държави от ЕС ще трябва да последват примера на Германия, отхвърляйки собствените си интереси.

„Повече смелост и по-малко Маас!“ — пише в заключение журналистката, намеквайки за нерешителната според нея външна политика на Хайко Маас.

Е, лозунгите са си лозунги, но на този свят не се намират много «ловци». Дори самите германци се интересуват повече от това колко топли ще бъдат домовете им тази зима, отколкото от това, което се случва в Русия и в далечен Китай.

Апропо, и световната икономика при капитализма по-скоро работи на този принцип, отколкото на горния, озвучен от автора на статията.

Що се отнася до СП-2, той ще се превърне във важен елемент в газотранспортната инфраструктура на Западна Европа и ще помогне за стабилизиране на газовия пазар. Защитата на правата на човека е важна. Но не и когато действа само като прикритие за американските търговски интереси.1

Петя Паликрушева

Коментари:

comments powered by HyperComments