Японски експерт: Русия не е виновна за растящите цени на газа

Растящите цени на газа паникьосват европейците, които традиционно обвиняват Русия за всичко. Дали обвиненията им са справедливи? Японският автор счита, че критиките тук са неуместни, тъй като Газпром, от който всеки по някаква причина очаква увеличение на доставките, не нарушава условията на договорите.

Превод от Yahoo News Japan (Япония):

Японски експерт: Русия не е виновна за растящите цени на газа

Цените на природния газ в Европа вървят нагоре. Това се дължи на редица икономически фактори, включително началото на икономическото възстановяване и спадът на пандемията. Някои обаче подозират, че Русия оказва влияние върху покачването на цените.

Европа традиционно се отнася внимателно към нарастващата зависимост от руските ресурси, което накара някои да твърдят за руски заговор, но в този случай няма доказателства за това.

Необичайно студената и дълга зима в Европа миналата година повиши търсенето на отопление. Освен това през последните седмици вятърът беше слаб, което направи невъзможно нормалното използване на вятърната енергия.

Глобалните фактори също играят роля. Източна Азия и Северна Америка преживяха необичайно студено време през първото тримесечие на тази година. През лятото гореща вълна пристигна в Азия, а суша — в Бразилия. По този начин търсенето на отопление и охлаждане нарасна по целия свят.

Европейските подземни запаси от газ, които се трупат през лятото, за да посрещнат нарастващото търсене през есента и зимата, не успяха да достигнат достатъчен обем тази година поради безпрецедентните смущения в предлагането и търсенето, според европейските енергийни експерти. Обемите в хранилищата са най-ниските за десетилетието, съставляват около 72% от обемите в хранилищата в ЕС и Великобритания.

Всички увеличения на цените, цитирани от МАЕ, са в резултат на икономически фактори и няма доказателства, че политическите или геополитическите намерения на Русия стоят зад съкращаването на доставките или манипулирането на цените.

Нито МАЕ, нито германското правителство, нито участниците на пазара обвиняват Русия в ограничаване на доставките за Европа и манипулиране на цените.

На 22 септември говорителят на германското министерство на икономиката и енергетиката заяви, че Русия изпълнява своите договорни задължения. Германската комунална компания Uniper, която купува руски газ, също потвърди на 22 септември, че получава газ от Газпром в съответствие с договора.

Докато Русия продължава да доставя в съответствие с договора, критиките изглеждат нелепи. Нелепата критика се появява, защото Русия има способността да доставя и би могла да използва тръбопровода през Украйна, но не го прави.

Автор: Такеши Ода — журналист и бивш ръководител на московското бюро на вестник «Нихон кейдзай». През 1973 г. завършва катедрата по руски език в Токийския университет по чужди езици. Работил е като журналист в Москва и Лондон. В момента е гостуващ професор в Международния университет Акита.

Източник: https://news.yahoo.co.jp/articles/bddc1e4b5b731d56034d912437a42b823402d874

Петя Паликрушева, превод и редакция за News Front

Коментари:

comments powered by HyperComments