Писмо до Путин: Г-н Президент, моля, помогнете на народа рохинджа!

Американското издание публикува отворено писмо до президента на Русия с молба за разрешаване на проблема с народа рохинджа. Авторите призовават Русия да изпрати бежанците обратно в Мианмар и да посредничи в кризата. В момента в Бангладеш има около 1,1 милиона рохинджи (рохинги), което натоварва икономиката на страната.

Превод от Eurasia Review, САЩ: 

Писмо до Путин: Г-н Президент, моля, помогнете на народа рохинджа!

Ваше Превъзходителство, г -н президент на Русия Владимир Путин, моля, помогнете ни. Моля, помогнете на народа на Бангладеш.

Вие и вашата страна можете лесно да разрешите бежанската криза. Бангладеш има проблеми с рохингите (рохинджи), този път Дака моли Русия да върне бежанците. Бангладеш се обръща към Русия за помощ при депортирането на бежанците рохинджи.

Стотици хиляди бежанци рохинджи намериха убежище в Бангладеш във връзка с военните операции в Мианмар. Дака осигури убежище на народа рохинджа, избягали от щата Ракхайн по хуманитарни причини. Но това създаде напрежение върху икономиката на страната и върховенството на закона. Затова администрацията на премиера шейх Хасина моли Русия да помогне за изпращането на бежанците рохинджи обратно в Мианмар. Бангладеш призовава Русия да посредничи в кризата с рохинджите.

През 2017 г. Мианмар подписа споразумение с Бангладеш за връщане на рохингите. Към днешна дата обаче споразумението не се изпълнява. Мианмар многократно блокирал репатрирането на бежанците, създавайки юридически усложнения. Освен това анализаторите твърдят, че съдбата на рохингите остава несигурна, тъй като страната се управлява от военните. В такава ситуация министърът на външните работи на Бангладеш помоли Москва да окаже съдействие.

Писмо до Путин: Г-н Президент, моля, помогнете на народа рохинджа!

Новоназначеният посланик на Русия в Бангладеш Александър Викентиевич Мантицки направи протоколна визита на Абул Калам Абдул Момен. Тогава по време на разговора възникна въпросът за рохингите. По време на срещата Момен изтъкна различните аспекти на специалните отношения между Дака и Москва и каза:

„Русия направи значителен принос за войната за независимост в Бангладеш през 1971 г. и за възстановяването на страната след независимостта“.

Той добави:

„След независимостта, през март 1972 г., Бащата на нацията, Бангабандху шейх Муджибур Рахман, посети Русия по покана на тогавашния президент на Съветския съюз. Той изрази специална благодарност към руското правителство и народа за тяхното сътрудничество в Освободителната война в Бангладеш.

През август 2017 г. въоръжените сили на Мианмар започнаха операция срещу рохингите поради терористичната атака в щата Ракхайн.

Тогава 722 хиляди рохинги избягаха в Бангладеш от страх за живота си. Общо в момента в Бангладеш има около 1,1 милиона рохинги. В отговор на призива на Бангладеш различни страни по света оказват натиск върху Мианмар да върне рохингите в родината им. Процесът на репатриране на бежанците обаче все още не е започнал.

Бангладеш се нуждае от „активното и ползотворно“ участие на Русия в репатрирането на рохинджите.

Бангладеш поиска от руското правителство да предприеме активни и ползотворни стъпки за репатриране на бежанците рохинджи в Мианмар. Външният министър на Бангладеш Абул Калам Абдул Момен отправи молба до руския външен министър Сергей Лавров по време на двустранната им среща в Ташкент в петък.

Външните министри на двете страни «се договориха» да си сътрудничат при решаването на този въпрос. Срещата се проведе в кулоарите на международната конференция „Централна и Южна Азия: регионална взаимовръзка. Предизвикателства и възможности”, проведена в столицата на Узбекистан, Ташкент.

Външните министри на двете страни изразиха задоволство от съществуващото двустранно сътрудничество между двете страни. Руският външен министър Лавров обеща да завърши строителството на двата атомни блока в Бангладеш през 2023 и 2024 г.

Президентът благодари на руското правителство за техническа и финансова помощ при изпълнението на различни проекти в Бангладеш, включително изграждането на АЕЦ «Роопур». По време на срещата президентът заяви, че Русия е един от най-ползотворните партньори за развитието на Бангладеш.

Източник: https://www.eurasiareview.com/04102021-open-letter-to-russian-president-vladimir-putin-russia-could-easily-solve-rohingya-refugee-crisis-oped/

Петя Паликрушева

Коментари:

comments powered by HyperComments