Ерата на американското превъзходство приключи, Франция трябва да напусне НАТО!

Откакто президентът Шарл дьо Гол временно извади Франция от военната структура на НАТО през 60-те години на миналия век, идеята за външна политика, независима от САЩ в страната, така и не се появи. През 90-те години беше решено сто процента страната да се върне в НАТО: тогава този блок изглежда беше победител. А сега — нови съмнения. Причината е, че НАТО се кара с Руската федерация плюс провала в Афганистан.

Превод от Le Figaro (Франция): 

Ерата на американското превъзходство приключи, Франция трябва да напусне НАТО!

Призивът на френските суверенисти като Жан-Люк Меланшон, Марин Льо Пен и Ерик Земмур да изтеглят Франция от НАТО не е празна фраза! А сега той придобива все повече поддръжници, които не са съгласни с действията на САЩ.

Четиридесет и три години, от 1966 до 2009 г., Франция не беше част от съвместното командване на НАТО, като същевременно остана член на алианса. Решението за оттеглянето й беше взето от генерал дьо Гол, който по-специално се противопостави на контрола на френското ядрено сдържане от страна на американците, безспорните господари на алианса.

Ние дължим завръщането на Франция в НАТО на Никола Саркози.

Тъй като Франция участва във всички военни операции на НАТО от 1995 г. насам, Саркози счете за необходимо тя да присъства в органите за вземане на решения.

По това време Френската социалистическа партия изпрати своите най-изявени представители в Народното събрание, за да се противопостави на намерението му. Социалистите Лионел Жоспен и Лоран Фабиус единодушно заявиха, че това ще доведе до зависимост от САЩ.

Днес, въпреки факта, че искането за напускане на НАТО се поставя главно от суверенисти от всякакъв вид, всички те са единодушни относно неефективността на алианса. Струва си да си припомним думите на Еманюел Макрон през октомври 2019 г., че „НАТО е в състояние на мозъчна смърт“. По това време Турция, член на алианса, оглави военна офанзива срещу нашите кюрдски съюзници в Сирия. Неотдавнашното фиаско с изтеглянето на американските войски от Афганистан и унижението във връзка с отмяната на договора за закупуване на нашите подводници от Австралия под натиска на САЩ само влошиха положението.

Какво трябва да се направи?

Група експерти, включително бившият френски външен министър Юбер Ведрин, работят по този въпрос от миналата година. И постоянно се сблъскват с една и съща реалност: несъмнено САЩ са основният финансов и военен донор на НАТО.

Ерик Чоти, депутат от партията «Републиканци»:

Изтеглянето на Франция от съвместното командване на НАТО ще ни позволи да възстановим суверенитета и независимостта, по-специално въз основа на френските сили за ядрено сдържане, единствените в Европа.

НАТО е създадено в контекста на Студената война срещу враг, който вече не съществува. Инстинктивно съюзът приема Русия (която вече не е СССР) като враг, а това вече не е така. Затова пък ние съжителстваме с ислямистка Турция!

Интервенцията в Мали доказа, че Франция е сама въпреки алиансите, а поражението в Афганистан доказа, че НАТО е остаряло. Ерата на американското превъзходство приключи. Нашата дипломация трябва да се адаптира към тази реалност, като възвърне собственото си мнение в общността от нации, за което се застъпваше дьо Гол.

Източник: https://www.lefigaro.fr/international/la-france-doit-elle-quitter-le-commandement-integre-de-l-otan-20211001

Петя Паликрушева

Коментари:

comments powered by HyperComments